23948sdkhjf

Vinnarna utsedda i truckarnas Oscars-gala

Transport & Logistik Idag/Transportnet var på plats i Hannover, Tyskland på tisdagskvällen när de fyra trucktillverkarna/intralogistikleverantörerna BYD, Crown, Jungheinrich och SSI Schäfer segrade i de fyra kategorierna i International Forklift Truck of the Year Award – IFOY Award.
Vinnarna tog emot de åtråvärda priserna på tisdagskvällen vid ”intralogistikens Oscars-gala” i samband med Cemat-utställningen i Hannover, Tyskland.
Namnen på vinnarna i ”intralogistikens Oscars-gala” är traditionellt en väl bevarad hemlighet, och även vinnarna är ovetande fram till prisutdelningen.
I år var det 13 finalister – truckar och intralogistiklösningar – som samtliga var på plats under prisutdelningen. Till sist var det BYD, Crown, Jungheinrich och SSI Schäfer som kammade hem segern i de fem kategorierna av prestigefyllda IFOY Award inför 350 inbjudna gäster.
Transport & Logistik Idag/Transportnets chefredaktör Anders Karlsson är en av 24 juryledamöter från 16 länder som var på plats i Hannover på tisdagskvällen.
För första gången segrade en kinesisk tillverkare – BYD – i kategorin motviktstruckar upp till 3,5 ton. Juryn motiverar valet av BYD-modellen ECB 18C med att den kinesiska tillverkaren har tagit fram en truck som erbjuder avsevärt värde när det gäller batteriteknologi. Batterierna kan laddas snabbt, så ofta som behövs och utan minneseffekt, vilket innebär att till och med treskiftskörning är möjligt med samma batteri. Trucken har dessutom ett tilltalande helhetsintryck.
Den tyska trucktillverkaren Jungheinrich tog hem segern i två kategorier i år. Bolaget segrade dels i kategorin specialfordon, dels i kategorin höglyftande lagertruckar.
I kategorin specialfordon, som är ny kategori för året, tog Jungheinrich hem segern genom sin modell EJQ 325. Trucken är specialbyggd för Deutsche Bahn som använder trucken till att förflytta hjulaxlar mellan två avdelningar i en av sina tyska verkstäder. Specialfordonet är byggt i ett enda exemplar.
I kategorin höglyftande lagertruckar segrade Jungheinrich med sin modell EKX 516, en 80-volts höglyftare som lanserades våren 2015. Huvudskälet till att juryn valde just den här modellen är att trucken har en hög innovationsgrad.
I kategorin låglyftande lagertruckar segrade Crown med sin modell RT 4020. Nyckelfaktorn för juryns val är att trucken har en enastående produktivitet och att den tar sig fram smidigt även i trånga miljöer.
I kategorin årets intralogistiklösning segrade SSI Schäfer med en intralogistikinstallation som de gjort hos NextLevel Logistik GmbH i närheten av Schweinfurt i Tyskland. Den schweiziska intralogistikleverantören har skapat en komplett flottlösning i samarbete med Weasel som förarlöst och automatiskt hanterar all intralogistik mellan godsmottagning, arbetsplatser och utlastning. I motsats till konventionella AGV:er genomför SSI-Schäfer-lösningen uppdragen utan varken sofistikerad sensorteknologi eller komplexa kontrollsystem.
Sedan 2013 har IFOY Award blivit ett erkänt internationellt branschpris som premierar kostnadseffektivitet och innovation.
Vinnarna presenteras en gång per år av en oberoende jury som består av ledande fackpressjournalister från ledande branschpress.
Juryn i IFOY Award består av 24 fackpressjournalister från 16 länder. Anita Würmsser, Tyskland, är juryns företrädare.
IFOY Award stöds av det tyska ministeriet för ekonomi och energi och den tyska maskinleverantörsföreningen VDMA. Intralogistikmässan Cemat i Hannover är IFOY Awards officiella mässpartner, partner för lastpallar till IFOY Award är Chep och batterispecialisten Fronius är IFOY Awards teknologipartner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109