Östeuropeiska åkeriägare protesterar i Bryssel
På tisdagen, den 14 juni, samlades lastbilschaufförer och åkeriägare från några östeuropeiska länder i Bryssel för att protestera mot de nationalistiska protektionistiska åtgärder som vissa västeuropeiska EU-länder infört och planerar att införa.
Transportindustriförbundet rapporterar att de protesterande åkarna och chaufförerna kommer från flera östeuropeiska länder, men även spanska och portugisiska åkare och lastbilsförare deltar i dessa protester.
- Protesterna ägde rum utanför EU-kommissionens högkvarter i Bryssel och åkarna och lastbilsförarna uppmanar EU-kommissionen att motarbeta dessa nationalistiska protektionistiska åtgärder som införts, säger Tommy Pilarp, EU-ansvarig och Bryssel-representant på Transportindustriförbundet till Transport & Logistik Idag/Transportnet. Främst pekar de ut kravet på minimilön i Frankrike och Tyskland. Då dessa båda länder menar att nationella minimilöner ska tillämpas för internationella vägtransporter till/från Tyskland respektive Frankrike menar de nu protesterande åkarna och lastbilsförarna från främst Östeuropa att detta skulle innebära att åkarna från östra Europa inte skulle kunna konkurrera med pris på en fri och öppen marknad, något som de anser strider mot EU-rätten och nu uppmanar EU-kommissionen att stödja – inte bara i framtida EU-regelverk utan även i processer mot länder som inför liknande nationalistiska åtgärder som ses som protektionistiska.
Tommy Pilarp följer denna process.
- Denna process är en klar indikation på att långt ifrån alla medlemsstater eller åkarorganisationer i EU är eniga i den bild som målats upp av andra medlemsstater och åkarorganisationer om en bransch som utmärks av fusk och missförhållanden och att EU-kommissionen nu även får press på sig att verka för en liberalisering och öppnande av vägtransportmarknaden, säger han.