23948sdkhjf

Nya logistikaktörer effektiviserar byggarbetsplatser

En helt ny sorts företag växer fram inom byggbranschen med uppgift att hålla reda på flöden av material, maskiner och människor. Andreas Ekeskär, doktorand i bygglogistik, Linköpings universitet, Campus Norrköping, har i sin licentiatavhandling studerat tredjepartslogistiken som visar sig spara både tid och pengar.
När Universitetssjukhuset i Linköping skulle byggas ut valde Region Östergötland att anlita ett företag med huvuduppgift att se till att maskiner och byggmaterial fanns på rätt plats vid rätt tid. Det skulle också ske utan att sjukhusets verksamhet stördes. Inga ambulanser fick hindras, trots att akuten ligger mitt i byggarbetsplatsen.
Linköpings universitet konstaterar att tredjepartslogistik är ett relativt nytt fenomen inom byggbranschen. Nya logistikföretag växer farm, men det är också en tjänst som börjar tillhandahållas av exempelvis speditörer. Andreas Ekeskär presenterar inom kort sin licentiatavhandling som handlar om just tredjepartslogistiken. Bland annat följde han första fasen av ny- och utbyggnaden av universitetssjukhuset i Linköping.
Forskningen i bygglogistik finansieras till stor del via en donation från L E Lundbergs stiftelse för forskning och utveckling. En professur i bygglogistik inrättades i slutet av 2009. Målet för donationen var att bygga upp en slagkraftig forskning inom bygglogistik vid Linköpings universitet och forskargruppen inom bygglogistik består i dag av sju personer, varav fem doktorander. Forskningens konkreta mål är att bidra till minskade byggkostnader och effektivisera hållbart byggande.
Andreas Ekeskär presenterar sin licentiatavhandling torsdagen den 16 juni vid Linköpings universitet, Campus Norrköping.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078