23948sdkhjf

APM Terminals inför ny vägningstjänst

Veckan efter midsommar lanserar APM Terminals i Göteborg en möjlighet för de som kommer med ovägt gods till terminalen, att väga sina containrar innan de lastas på fartygen. Den nya tjänsten erbjuds som en följd av den internationella sjöfartsorganisationens, IMO, krav på vägning som införs den 1 juli.
International Maritime Organizations, IMO, nya krav ska säkra sjötransporterna och innebär att inga containrar utan verifierad vikt får lastas på fartyg. Felaktiga viktuppgifter har tidigare medfört att fartyg har lastats både fel och för tungt, vilket IMO nu vill ändra på för att undvika att det orsakar olyckor till sjöss.
- Vi kommer till en början att erbjuda vår vägningstjänst i liten skala för att se vilka behov som finns, säger Morten Brühl, kommersiell chef i APM Terminals Göteborg. Men redan nu har vi investerat i en vägningsutrustning i direkt anslutning till järnvägskranarna för gods som kommer med tåg och en vid åkarnas område på så kallade Marshalling area.
Tanken är att APM Terminals kunder bokar sin vägningskontroll i förväg, men det kommer även att finnas en möjlighet till ”akutvägning” för de som missar detta.
- Vår vägningstjänst ska underlätta kundernas logistik i de fall de inte själva har möjlighet att få godset vägt, säger Morten Brühl. Vägningen sker i samband med att godset kommer till terminalen och lossas från ett transportslag till ett annat. Aktuell Verified Gross Mass (VGM) skickas sedan direkt till rederiet.
Kravet på vägning gäller endast för containrar som går för export och ansvaret för att det görs ligger hos varuägaren. Rederiet måste i sin tur kunna uppvisa korrekt VGM innan containern får lastas ombord på fartyget.
- Kraven på att väga containrarna ligger helt i linje med vår säkerhetsprofil och vi ser det här som ett viktigt steg för att öka sjösäkerheten, säger Morten Brühl. Vi kommer inte att tillåta lastning av en ovägd container. Det betyder att även containrar som har kommit till terminalen innan 1 juli och som stått här och väntat, måste vägas innan vi kan lasta ombord.
APM Terminals i Göteborg är en av 39 terminaler inom koncernen som kommer att erbjuda vägningstjänsten. Kostnaden är 450 kronor per container för de som förbeställt vägning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078