23948sdkhjf

Hälsoeffekter av dieselavgaser utvärderas

Nordiska Expertgruppen, NEG, har i samarbete med en nederländsk expertkommitté, DECOS, utvärderat hälsoeffekterna av dieselavgaser i arbetsmiljön.
För att minska hälsoriskerna bör man reglera utsläppen av såväl partiklar som gaser, mätt som elementärt kol och kvävedioxid på arbetsplatser där dieselmotorer används. Det framgår av deras rapport.
Yrkesmässig exponering för dieselavgaser förekommer i gruvor, vid byggnadsarbete, bland yrkesförare, i jordbruk och andra aktiviteter där dieseldrivna fordon och verktyg används.
Dieselavgaser kan orsaka inflammatoriska förändringar i lungorna och på sikt lungcancer. Avgaserna har även satts i samband med irritation, nedsatt lungfunktion och hjärt- och kärlsjukdom.
Striktare avgaskrav och teknisk utveckling har medfört att utsläppen av partiklar har minskat kraftigt, men det kommer att ta lång tid att byta ut alla äldre dieselmotorer. Risken att få lungcancer förväntas dock minska successivt i takt med att partikelhalterna på arbetsplatser och i miljön sjunker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093