23948sdkhjf

5 lastbilstillverkare ska betala 27,8 miljarder i kartellböter

På tisdagen utfärdade EU-kommissionen böter på motsvarande cirka 27,8 miljarder kronor (2,9 miljarder euro) till de fem lastbilstillverkarna DAF, Iveco, Mercedes, Renault och Volvo för kartellbildning.
Detta är det högsta bötesbeloppet någonsin som EU-kommissionen har utfärdat och det är även dubbelt så högt som det tidigare högsta bötesbeloppet.
Bötesbeloppen ska vara inbetalda inom tre månader.
Det framgår av pressinformation från EU-kommissionen.
- Detta är ett tydligt budskap till företag att karteller inte accepteras, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.
De fem lastbilstillverkarna har erkänt att de sedan 14 år tillbaka har ingått i en kartell för att hålla uppe priser på sina fordon och övriga produkter.
Utöver priskartellen har tillverkarna dessutom samordnat och flyttat fram lanseringar av olika teknologier för att reducera utsläppen från lastbilar.
- Att skjuta upp lanseringen av miljövänlig teknologi i överenskommelse med konkurrenter är inte direkt den konventionella tanken om konkurrens, tvärtom, säger Margrethe Vestager.
MAN slipper böter eftersom bolaget fått full immunitet sedan bolaget agerat så kallad vissel-blåsare och avslöjade kartellen för EU-kommissionen.
MAN ingår som bekant i Volkswagen-koncernen. Scania, som också ägs av Volkswagen, ingår i EU-kommissionens granskning men har inte erkänt medverkan i kartellen. Av det skälet fortsätter EU-kommissionen sitt arbete med att granska Scania.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081