23948sdkhjf

GN Transport fyller 30 och tilldelas Lean and Green

GN Transport tilldelas tillsammans med ytterligare tre transport- och logistikbolag den europeiska rigorösa miljömärkningen Lean and Green. GN Transport tog emot utmärkelsen vid en prisceremoni i Luxemburg i slutet av juni, men passade på att fira utmärkelsen i Sverige i samband med bolagets 30-årsfest i Halmstad den 5 augusti.
Lean and Green är en erkänd miljömärkning för hållbar logistik som premierar bolag som genomfört avsevärda förbättringar inom miljö och hållbarhet. I slutet av juni tilldelades GN Transport tillsammans med Cargolux, Offergeld och Transalliance detta godkännande i samband med en prisceremoni i Luxemburg.
Priset delades ut av Luxemburgs minister får hållbar utveckling och infrastruktur, Francois Bausch och av Nico Anten, chef för den nederländska stiftelsen Connekt.
- De koldioxidutsläpp som sparas in under en livstid tack vare Lean and Green programmet av de här fyra bolagen är ett viktigt bidrag till Luxemburgs regerings ambitiösa mål för minskade koldioxidutsläpp, säger Francois Bausch. Jämte energiproduktion för hushåll, är transportsektorn en av de betydande utsläppskällorna av koldioxidutsläpp. Det här programmet har utvecklats med stöd av ministeriet för hållbar utveckling och infrastruktur i Luxemburg.
För vd:n i GN Transports dotterbolag i Luxemburg, Martin Rudensjö, är miljömärkningen inte enbart ett sätt att visa arbetet med att minska koldioxidutsläppen för sina kunder.
- Utmärkelsen motiverar och sporrar dessutom GN Transports medarbetare, säger han. För att nå målet på 23,83 procents reducering av koldioxidutsläpp under en femårsperiod, kommer GN Transport att utöka andelen multimodala transporter - där lastbil och järnväg samverkar - med 15 procent på utvalda sträckor i det kontinentala Europa, bland annat mellan Luxemburg och Lyon.
GN Transport är en svensk privatägd transportkoncern med dotterbolag i Luxemburg och Frankrike. Bolaget är mycket aktivt med att identifiera och reducera koldioxidutsläpp samt med att sätta tydliga mål för att uppnå detta.
GN Transport utför transporter mellan Sverige/Skandinavien och Frankrike/Benelux, samt inrikes godstransporter i Sverige. Transporterna sker dels med lastbiler, dels i intermodala upplägg där lastbil och järnväg samverkar.
GN Transport utför även lagrings- och tredjepartslogistiktjänster och bolaget förfogar bland annat över egna tullager i Halmstad och Luxemburg. – Luxemburg har ett av Europas bästa geografiska lägen för logistik i det kontinentala Europa, säger Henrik Nilsson, vice vd i GN Transport till Transport & Logistik Idag/Transportnet. GN Transport har kapacitet i Luxemburg att hantera ytterligare uppdrag för svenska företag som är i behov av lagrings- och distributionstjänster med skandinavisk touch på sin logistik från 2018 och framåt.
Omsättningen i GN Transport – med sammanlagt 75 anställda, varav 20 medarbetare och 7 kontrakterade underleverantörer i Luxemburg och en total trailerflotta på 150 enheter – uppgick 2015 till 292 miljoner kronor.
Cargolux, som är en av de ledande globala flygfraktoperatörerna, tilldelas utmärkelsen för att bolaget har presenterat en plan där de förutspår en minskning av sina koldioxidutsläpp med 11 procent under fyra års tid. För att uppnå detta mål kommer Cargolux att öka antalet tonkilometer, optimera sina rutter och implementera operativa initiativ för att minska bränsleförbrukningen.
- Sedan början av 1970-talet är Cargolux känt som en pionjär inom flygfraktbranschen, som ständigt utforskar nya marknader, nya innovativa tjänster och produkter och nya sätt att utveckla branschen, säger Dirk Reich, President och CEO i Cargolux Airlines.
Martin Weidemann, direktör i Offergeld Luxemburg, framhåller att bolagets plan omfattar en reduktion av koldioxidutsläppen med 22,96 procent under en femårsperiod. Bolaget kommer att förnya sin lastbilsflotta till Euro 6-standard och kommer att träna alla förare i sparsam körning.
- Luxemburg-verksamheten har ambition och målsättning att reducera utsläppen av växthusgaser, säger han. Vi deltar i Lean and Green programmet för att skapa driv och momentum för att uppnå våra mål och för att uppmuntra även andra aktörer att delta.
Offergeld har huvudkontor i Tyskland och öppnade sitt dotterbolag i Luxemburg 1982.
Transalliance har som målsättning att minska sina koldioxidutsläpp med 21,6 procent under en flerårsperiod genom att arbeta med att minska bränsleförbrukningen i sin egen omfattande fordonsflotta och även hos sina underleverantörer, optimera rutter, minska tomkörning och öka andelen intermodala transporter.
Prisceremonin hölls med stöd av bolaget Progroup i Solarwinds byggnad i Windhof, Luxemburg, en kontorsbyggnad med trippel i miljöcertifikat.
Bakom utmärkelsen Lean and Green står det offentlig-privata nätverket Connekt med Chep, AB Inbev, HP, Heineken och Unilever som lanserade detta miljö- och hållbarhetsprogram.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078