23948sdkhjf

Människa och robot samverkar i fordonstillverkning

Ford är en av de första fordonstillverkarna som satsar på ett nära samarbete mellan människor och robotar vid tillverkningsfabrikernas monteringsband. Robotarna använder högteknologiska sensorer som direkt känner av om händer och fingrar är i vägen under monteringsprocessen – allt för ökad säkerhet.
Fords nya samarbetande robotar – även kallade co-bots – används i första hand för att hjälpa Fords montörer att fästa stötdämpare i Fiesta-modellerna – en uppgift som kräver precision, styrka och fingerfärdighet. Tillsammans med robotarna kan montörerna leverera ett perfekt resultat gång efter gång.
- Robotarna gör montörernas uppgifter lättare, säkrare och snabbare, vilket skapar helt nya produktions- och designmöjligheter för Fords nya modeller, säger Karl Anton på Ford Europa.
Arbetet med dessa co-bots har införts vid Fords produktionsanläggning i Köln i Tyskland som en del av projektet ”Industry 4.0”. Namnet är framtaget för att beskriva den fjärde industriella revolutionen, där fokus ligger i att lyfta fram områden så som automatisering, datautbyte och tillverkningsteknologier. Över 1 000 montörer intervjuades av Ford för att kunna identifiera vilka uppgifter de nya robotarna bäst är lämpade för.
- Att arbeta med tunga, luftstyrda verktyg ovanför mig är ett tufft jobb som kräver styrka, precision och uthållighet, säger Ngali Bongongo, produktionsmontör vid Fords bilfabrik i Köln, Tyskland. Roboten hjälper mig väldigt mycket i mitt dagliga arbete.
De nya robotarna har framställts och utvecklats under två års tid tillsammans med tyska robottillverkaren KUKA Roboter GmbH. De unika, högteknologiska sensorerna använder liknande teknologi som maskiner inom läkemedels- och elektronikindustrier. Ford tittar nu på framtida projekt där robotarna kan göra allt från att skaka hand till att koka kaffe.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079