23948sdkhjf

LRF-kritik mot kilometerskatteutredning

LRF noterar att regeringens utredning om en kilometerskatt för lastbilstransporter har uppmärksammats i media under senare tid och framhåller att lantbruksorganisationen jobbar aktivt mot förslaget.
LRF framhåller att kilometerskatt för lastbilar är en kontroversiell fråga och att ett tidigare utredningsförslag från 2004 lades i byrålådan när alliansregeringen tillträdde 2006. Men nu jobbar en ny utredning som ska vara klar i december och vid en hearing i juni framkom bland annat att hela vägnätet ska omfattas och att vägskatten troligen kommer att ligga på en högre nivå för normala lastbilar än vad den gamla utredningen räknade på.
LRF:s synpunkter är nu, liksom kring den gamla utredningen, att en kilometerskatt för lastbilar inte bör införas i Sverige av konkurrensskäl. Sverige ligger tillsammans med Finland i topp inom EU när det gäller beroendet av inrikes lastbilstransporter. Konkurrensnackdelen som Sverige redan har med långa transportavstånd skulle förvärras om en svensk skatt införs.
I näringar som skogs- och jordbruket där prissättningen på produkterna baseras på den internationella marknaden är det enligt LRF heller inte möjligt att föra kostnadsökningar av en svensk skatt vidare gentemot konsumenterna. Resultatet blir sänkt lönsamhet för svenska producenter och förlorade marknadsandelar, stick i stäv med exempelvis Konkurrenskraftsutredningens förslag och heller knappast i linje med intentionerna bakom den sittande Landsbygdsutredningen.
LRF betonar att organisationen har ett samarbete med bland andra Skogsindustrierna kring utredningen och kommer att arbeta aktivt för att regeringen inte lägger fram något förslag om en kilometerskatt för lastbilar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094