23948sdkhjf

Svebio kritiserar nytt fordonsskatteförslag

Förslaget om bonus- och malusbeskattning av nya bilar har mycket stora brister. Det kan i sin nuvarande form inte ligga till grund för ett riskdagsbeslut. Det framhåller Svebio i ett remissyttrande.
- Förslaget gynnar ensidigt elfordon framför bilar som drivs med biodrivmedel, och det gynnar dessutom dieselbilar, säger Svebios vd Gustav Melin. Klimatnyttan av förslaget är försumbar. Det duger inte, när vi måste minska utsläppen av fossil koldioxid radikalt från vägtrafiken.
Gustav Melin framhåller att utsläppen från trafiken i första hand måste styras genom beskattningen av fossila koldioxidutsläpp, inte genom direkta subentioner till vissa typer av fordon.
- Om förslaget trots allt genomförs måste det justeras så att det gynnar alla typer av fordon som körs på klimatvänliga drivmedel, säger han. Det kan gälla bränsleflexibla bilar som kan drivas med etaonol och biogas, men även dieselfordon som kan köra s på ren biodiesel. För att få bonus bör man ställa ett tankningskrav, där bilisten visar att han eller hon använt förnybart bränsle för sin körning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062