23948sdkhjf

Konsekvenser av kvävekontrollområde för sjöfarten utreds

Regeringen beslutade på torsdagen att ge myndigheten Trafikanalys i uppdrag att i samråd med Transportstyrelsen utreda konsekvenserna för svensk industri av ett införande av ett så kallat kvävekontrollområde NECA (Nitrogen Oxides Emission Control Area) i Östersjön och Nordsjön.
Detta med anledning av att FN:s sjöfartsorganisation IMO just nu studerar hur kvävekontrollområdet skulle kunna genomföras.
I utredningen ska särskild hänsyn tas till företagens konkurrenskraft både vad gäller företag verksamma inom sjöfartsnäringen och svensk industri i övrigt. Tidigare analyser av hälso-, klimat- och miljöeffekter av ett införande av kvävekontrollområde ska sammanfattas.
- Regeringen ser att sjöfarten i Sverige har en stor potential att öka sin andel av godstransporterna, säger infrastrukturminister Anna Johansson. Sjöfarten har en viktig roll för att stärka industrin och exporten i Sverige. Samtidigt är det viktigt att sjöfarten minskar sina utsläpp av både växthusgaser och luftföroreningar och bidrar till omställningen av transportsektorn.
En delredovisning ska lämnas senast den 30 september i år och en slutredovisning ska ske senast den 31 mars nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078