23948sdkhjf

EU-ja till svensk tonnageskatt

EU-kommissionen säger ja till det svenska systemet för tonnageskatt – en särskild beskattning för sjöfarten.
- Mycket glädjande, säger finansminister Magdalena Andersson (s) till TT.
EU-kommissionen har tidigare ifrågasatt regeringens bedömning om skatten går att förena med EU-reglerna. Detta eftersom skatten kan tolkas som ett statsstöd till sjöfarten. Nu säger EU-kommissionen till sist ja till det svenska systemet för tonnageskatt.
- Tonnageskatt finns i många andra länder och är väldigt efterfrågat av de svenska rederibolagen, säger Magdalena Andersson till TT. Det är ett sätt att stärka den svenska handelsflottans konkurrenskraft och också ett sätt att öka andelen svenskflaggade fartyg i handelsflottan.
Den svenska branschorganisationen Svensk Sjöfart ser positivt på beskedet.
- Från rederinäringen är vi nu mycket glada och positivt överraskade att tonnageskatten äntligen kommer att kunna införas, säger Pia Berglund, vd i Svensk Sjöfart, till Transport & Logistik Idag/Transportnet. Vi fick veta detta i slutet av förra veckan. Efter många års turer och utredande har regeringen nu undanröjt ett väsentligt konkurrenshinder för den svenska sjöfarten. Det här är ett viktigt steg för branschens utveckling. Nu förutsätter vi att det slutliga förslaget kan antas skyndsamt av riksdagen så att reformen kan träda i kraft den 1 januari 2017 som planerat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109