23948sdkhjf

Stort sug efter lastbilsförare

29 procent av de drygt 1 200 företag som besvarat TYA:s enkät uppger att de troligen kommer anställa lastbilsförare det närmaste halvåret. Totalt behöver de anställa 2 600 lastbilsförare.
Endast 2 procent uppger att de troligen behöver säga upp förare och 51 procent av företagen tror inte att någon förändring kommer att ske. Det innebär att arbetsmarknaden för lastbilsförare är het.
Det framgår av en undersökning om rekryteringsläget, och andra frågor som berör transportbranschen, som Statisticon genomfört på uppdrag av TYA.
- Om branschens behov ska täckas måste fler utbilda sig till lastbilsförare och för detta krävs fler utbildningsplatser, säger Lasse Holm, projektledare på TYA. Den som utbildar sig till lastbilsförare i dag har en i princip 100-procentig chans att få jobb direkt efter studierna. Detta innebär att lastbilsförarutbildning är en mycket bra deal för både individen och samhället.
Behovet av nya lastbilsförare har varit stort under flera år. De senaste 12 månaderna har drygt hälften av företagen rekryterat lastbilsförare, totalt 4 912 personer. Av dessa är 11 procent, 545 personer, kvinnor.
- Vi strävar efter en jämställd bransch och konstaterar att det finns mycket kvar att göra, säger Lasse Holm. På TYA ska vi bland annat se över allt material i syfte att göra det könsneutralt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127