23948sdkhjf

Bristande samordning av myndigheters avgiftshöjningar

Näringslivets Transportråd har lämnat remissyttrande över förslag till föreskrifter om avgifter inom Transportstyrelsens verksamhet 2017.
Riksdagen beslutade i december 2015 att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att genomföra en generell översyn av Transportstyrelsens tillsynsavgifter. I avvaktan på att denna översyn genomförs föreslår Näringslivets Transportråd att ett moratorium, det vill säga fördröjning av verkställighet, läggs för nya avgiftshöjningar för tillsyn, tillståndsprövning och registerhållning för trafikslagen under 2017.
Näringslivets Transportråd framhåller att transportmyndigheterna inte koordinerar sina olika avgiftshöjningar. Istället fattas besluten i stuprör myndighet för myndighet. Näringslivets Transportråd föreslår att samtliga transportmyndigheter – Trafikverket, Sjöfartsverket, Luftfartsverket och Transportstyrelsen – koordinerar sina framtida avgiftshöjningar och genomför gemensamma, samlade konsekvensanalyser av förslag till höjningar.
Näringslivets Transportråd efterlyser en ökad transparens i Transportstyrelsens redovisning av direkta och indirekta kostnader för verksamheter som avgiftsfinansieras.
Näringslivets Transportråd föreslår att effektiviseringsmål och handlingsplaner tas fram för att sänka kostnaderna för Transportstyrelsens olika verksamheter. Utan effektivitetsmål är risken uppenbar för att avgiftshöjningar utgör lösningen för att finansiera myndighetens kostnader för tillsyn, tillståndsprövning och registerhållning. Kostnader som i slutändan förs vidare till varuägare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078