23948sdkhjf

Stort antal lastbilsförare saknar fortfarande YKB

Enligt Transportstyrelsens senaste siffror har nu närmare 87 000 lastbilsförare genomgått sin fortbildning för att få yrkeskompetensbevis (YKB). Men branschen uppskattar att det finns över 100 000 lastbilsförare som utför godstransporter som kräver YKB. Därmed saknar troligen ett stort antal lastbilsförare sitt YKB.
Det framgår av pressinformation från Transportföretagen.
- Vi ser en stadig ökning i antalet förare som genomgår sin fortbildning, säger Caj Luoma, chef för Utbildning och Arbetsmarknad i Transportföretagen. Men det är fortfarande tiotusentals förare som saknar sitt YKB vilket gör att det kommer att bli ett stort tryck de sista veckorna innan deadline den 10 september.
Vid kontakter med de största utbildningsarrangörerna i landet framkommer en bild av att det finns en efterfrågan på fortbildning, men att den kunde vara större. Samtidigt finns det regionala skillnader.
Enligt Transportstyrelsen är det i nuläget ingen kö när det gäller tillverkningen av YKB-kort så det finns goda möjligheter för den som är sent ute med att få sitt kort i tid. Kravet på att ha genomgått YKB-fortbildningen kopplat till godstransporter börjar gälla för ett stort antal chaufförer den 10 september i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079