23948sdkhjf

DB Schenker välkomnar postutredningens slutbetänkande

På torsdagen lämnade regeringens postutredning, Till sista utposten, sitt slutbetänkande. En av deras viktigaste slutsatser är att Postnords pakettjänster inte längre ska befrias från moms.
- Det innebär att den snedvridna konkurrensen som rått i Sverige tack vare att Postnord ensamt kunnat sänka sina priser med 20 procent förhoppningsvis är över, säger Kristin Hedlund, chefsjurist på DB Schenker i Sverige.
I april tvingades Sverige att införa momsfrihet på den samhällsomfattande posttjänsten. Det innebar att Postnord blev befriad från att ta betalt för moms på brev och paket upp till 20 kg. Postutredningens uppdrag har varit att se över den svenska postlagstiftningen och därmed också den snedvridna konkurrensen som enligt DB Schenker varit effekten av att befria Postnord från moms.
En av postutredningens viktigaste slutsatser är att Sverige i framtiden ska avstå från att utse en tillhandahållare av den samhällsomfattande tjänsten för paket. Detta eftersom konkurrensen mellan paketdistributörer är välutvecklad och att deras service i hög grad täcker användarnas behov.
- Vi välkomnar utredningens förslag om att i framtiden avstå från att utse en tillhandahållare av den samhällsomfattande tjänsten avseende paket, säger Kristin Hedlund. Redan i dag kan DB Schenker leverera paket till cirka 1 500 ombud över hela Sverige. Om utredningens förslag blir verklighet innebär det att konkurrensen blir bättre på den svenska marknaden och att kunderna får bättre priser och tillgång till service i hela landet.
Hon ser också positivt på att vara med och bidra med att lämna uppgifter om paketmarknaden till Post- och telestyrelsen för att bidra till att uppföljningen av marknaden blir bra.
- Nu är det upp till regering och riksdag att bereda frågan skyndsamt så att den sneda konkurrens som finns i dag försvinner, säger Kristin Hedlund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063