23948sdkhjf

Wallenius och Wilhelmsen planerar jättefusion

Wallenius och Wilhelmsen planerar att utöka sitt partnerskap genom att skapa ett nytt börsnoterat gemensamt ägarbolag för både fartyg och aktier.
Det framgår av ett pressmeddelande från Wallenius Wilhelmsen Logistics.
På måndagen undertecknade Wallenius och Wilhelmsen ett intentionsavtal (LOI) för att etablera en ny ägarstruktur för de gemensamma bolagen och majoriteten av fartygen. Det nya bolaget, som ska heta Wallenius Wilhelmsen Logistics ASA, kommer att vara noterat på Oslobörsen. Visionen är att skapa en världsledande, effektiv shipping- och logistikplattform anpassad för framtiden.
- Vi får en bättre tonnageplanering och kan utnyttja flottan bättre, säger Anders Boman, vd i Wallenius Lines. Det finns också administrativa, kommersiella och operationella synergier mellan bolagen. De marknader våra intressebolag verkar på genomgår en snabb förändring och behöver därför en mer effektiv och flexibel affärsmodell. Genom att etablera en gemensam ägar- och styrningsstruktur kan vi sänka den årliga kostnadsnivån med 50 till 100 miljoner USD.
Tanken är att lägga in de tillgångar Wallenius Lines har, i form av aktierna i WWL, EUKOR och ARC och majoriteten av fartygen, i ett befintligt bolag, Wilh. Wilhelmsen ASA, som är noterat på Oslobörsen. Bolaget ska ändra namn till Wallenius Wilhelmsen Logistics ASA där Wallenius Lines och Wilhelmsen Holding ASA kommer att äga cirka 40 procent vardera. Resterande delar kommer att ägas av aktiemarknaden.
Craig Jasienski blir vd för det nya WWL ASA. Han är i dag vd i EUKOR Car Carriers. Målet är att det nya WWL ASA ska vara operativt under första kvartalet 2017. Craig Jasienski tar också över vd-rollen för det befintliga WWL från och med idag, samtidigt som han kvarstår som vd i EUKOR Car Carriers.
Utifrån en förväntad tillväxt inom logistiksegment, ska en strategisk genomlysning göras av den landbaserade verksamheten. Christopher J. Connor, som varit vd i WWL sedan 2013, kommer att leda det arbetet.
Eftersom det avtal som undertecknats på måndagen är ett intentionsavtal, fortsätter förhandlingarna mellan parterna. Dessa förhandlingar, liksom alla relevanta godkännanden, beräknas vara klara före årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063