23948sdkhjf

Åkeriföretagen kräver polischefens avgång

Sveriges Åkeriföretag har tappat förtroendet för rikspolischefen Dan Eliasson och kräver nu att han avgår.
Svensk polis genomför sin största omorganisation i modern tid. Samtidigt finns stora svårigheter att få polisanmälningar att bli fällande domar, trafikpoliser slutar på löpande band och förtroendet för polischefen är i botten hos den egna kåren. Det går inte längre. Eliasson måste avgå. Även om det finns delar kvar att genomföra i organisationen så måste någon med grundmurat förtroende genomdriva fortsättningen.
Det framhåller branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag.
- Anmälningsbenägenheten i åkerinäringen är minst sagt blandad, beroende på erfarenheter, säger Rickard Gegö, vd i Sveriges Åkeriföretag. Och polischefen säger rakt ut att trafikpolisen inte är prioriterad i under samma vecka som regeringen meddelar att 25 extra miljoner nu ska satsas på brott mot åkerinäringen. Vi hänger inte med, vad är det som gäller?
Rickard Gegö framhåller att åkerinäringen går mot strömmen när andra branscher säger att fusk och fel minskar.
- Det gäller inte hos oss, säger han. Och det bekräftas av Skatteverket i en granskning när 100 misstänkta åkerier upptaxerades med totalt 44 miljoner kronor fördelat på 40 av dem.
Samtidigt som fusket består, och sannolikt ökar, så ser vi en total nedmontering av trafikpolisen. Från 1 500 stycken på 1980-talet, till knappt 190 stycken i år. Det är helt orimligt.
Sveriges Åkeriföretag har initierat en kriskommission för trafiksäkerhet där branschen på bred front möts, eftersom man inte kan räkna med att polisen på väg kan göra sitt jobb på ett bra sätt.
- Om ungefär sju år finns det inte några trafikpoliser kvar, enligt våra beräkningar, säger Rickard Gegö. Allt är självklart inte polischefens fel, men att han inte försvarar sin krympande kår i trafiken, varför? Nu måste regeringen med minister Ygeman i spetsen, agera. Polischefen kommer inte att kunna fullfölja sitt uppdrag om inte det finns ett förtroende hos vare sig de egna leden eller andra yrkesgrupper som behöver stöd av polisen. Vi förväntar oss att regeringen hittar en annan lösning där både poliskåren och dess nuvarande ledning får komma till sin rätt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063