23948sdkhjf

Bemanningsbranschens arbetsmiljö under lupp

Det är dubbelt så vanligt att inhyrd personal drabbas av arbetsolyckor jämfört med andra anställda. Det framgår av Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik.
Främst är det unga bemanningsanställda män som råkar ut för skador. Nu ska Arbetsmiljöverket granska bemanningsbranschens förebyggande arbetsmiljöarbete.
Det framgår av pressinformation från Arbetsmiljöverket.
Bemanningsbranschen sysselsätter allt fler i Sverige, förra året drygt 67 000. Även globalt växer branschen och inom EU ökar antalet bemanningsanställda över landsgränser för varje år. Samtidigt ökar antalet arbetsolyckor inom branschen. Det är främst fallolyckor, belastningsskador och olyckor med transportutrustning och handverktyg som anmäls. Vanliga skador bland kvinnor är fall- och belastningsskador. Flest arbetsolyckor råkar kvinnliga städare och fordonsmontörer samt manliga truckförare och lagerassistenter ut för. Arbetsmiljöverket ska under hösten inspektera 400 arbetsställen. 100 inspektioner görs på bemanningsföretag och 300 på deras kundföretag i olika branscher.
- Vi kommer i första hand att titta på brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet med inriktning på bland annat arbetsgivares introduktionsansvar, säger Heli Aarnipuro, nationell samordnare av inspektionsinsatsen vid Arbetsmiljöverket.
I Arbetsmiljöverkets senaste tillsyn av bemanningsbranschen, 2011 – 2012, framkom att det finns brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Inspektionerna visade bland annat att ansvaret för inhyrd personal ofta faller mellan stolarna och att personalen får bristfällig eller ingen introduktion. Det kom även fram att bemanningsbranschen inte lever upp till arbetsmiljölagens krav på säkerhet.
- Inhyrd personal har många gånger de tyngsta arbetsuppgifterna, säger Heli Aarnipuro. De är också ofta på nya arbetsplatser och behöver en säker start för att kunna utföra sina arbetsuppgifter riskfritt. Då är en grundläggande introduktion mycket viktig.
Bemanningsanställda omfattas av arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter, precis som alla andra anställda. Både arbetsgivare i bemanningsföretag som hyr ut personal och kundföretag som hyr in personal har enligt lagen ansvar för bemanningspersonalens arbetsmiljö. Arbetsgivarna ska bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete där riskbedömningar är en viktig del för att identifiera och minimera risken för skador.
- Vår senaste inspektionsinsats visade att bemanningsbranschen har dokumenterade rutiner för sitt arbetsmiljöarbete, men de måste också jobba praktiskt med dessa, säger Heli Aarnipuro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078