23948sdkhjf

Startskottet har gått för byggandet av Stockholm Norvik

Transport & Logistik Idag/Transportnet var naturligtvis på plats i Nynäshamn på fredagen när startskottet för Stockholm Norvik Hamn och Norvik logistik- och företagspark firades. Det blev en välbesökt och festlig ceremoni där näringsliv och allmänhet firade byggstarten tillsammans.
Stockholm är en av Europas snabbast växande huvudstäder och godsvolymerna ökar stadigt. För att skapa en hållbar och effektiv varuförsörjning till regionen bygger Stockholms Hamnar en ny hamn för rullande gods och containrar vid Norvik utanför Nynäshamn. Intill hamnen bygger NCC en logistik- och företagspark där företag kan etablera sina verksamheter i en dynamisk miljö nära hamn, väg, järnväg och storstad.
Startskottet för firades av på Norvikudden där deltagarna kunde ta del av en utställning och diskutera framtidsplanerna för det nya området. Flera talare fanns på plats för att uppmärksamma den historiska byggstarten.
- Stockholm växer kraftigt, säger Karin Wanngård (s), finansborgarråd i Stockholms stad. För att skapa en effektiv varuförsörjning och genomföra en hålbar stadsutveckling och tillväxt är det här en viktig satsning för regionen.
Johan Castwall, vd i Stockholms Hamnar, framhåller att Stockholm växer kraftigt.
- Stockholm Norvik Hamn är en viktig pusselbit när vi nu utvecklar våra hamnar för att kunna ta emot framtidens volymer och fartygsstorlekar, säger han.
Clemence Cheng, vd i hamnoperatören HPH (Hutchinson Port Holdings) Europa, som är terminaloperatör i Stockholms Hamnar, framhåller att både Stockholm och Östersjöområdet är strategiskt mycket viktiga.
- Vi är väldigt glada över möjligheten att intensifiera samarbetet med Stockholms Hamnar genom detta nya projekt, säger han. Stockholm Norvik Hamn kommer att innebära ekonomiska och miljömässiga fördelar för en effektiv varuförsörjning i Stockholmsregionen.
Svante Hagman, affärsområdeschef i NCC Infrastructure, betonar att Norvik logistik- och företagspark kommer att komplettera hamnen med den service som en hamn behöver, till exempel vad gäller lager, kontor och service.
- Vi har redan många förfrågningar och är mycket glada över att äntligen kunna påbörja arbetet på allvar, säger han.
En som har längtat efter den här dagen är Anna Ljungdell (s), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.
- Denna satsning har stor betydelse för Nynäshamns fortsatta utveckling, säger hon.
I dag kommer nio av tio varor som vi konsumerar sjövägen från andra länder. Att mer gods flyttas från Sveriges redan i dag hårt belastade vägar och järnvägar till att fraktas med fartyg hela vägen till landets största konsumtionsområde innebär enligt Stockholms Hamnar en mer hållbar varuförsörjning till regionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078