23948sdkhjf

Centerpartiet startar kampanj mot kilometerskatt

Centerpartiet inleder nu en kampanj mot införandet av en skatt på avstånd, kallad kilometerskatt för tunga lastbilar. I kampanjen ingår ett uppdrag för att skriva på en namninsamling mot skatten.
- Jag upplever att människor som förstår landsbygdens villkor ser skatten som oerhört angelägen att stoppa, vilket vi hoppas uppnå, säger Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson för centerpartiet.
Bakgrunden är regeringens önskan att se en kilometerskatt och att uppgifter från regeringens utredare talar för att nivån på skatten kan bli 26 kronor per mil.
Anders Åkesson menar att oavsett nivå så är det principiellt fel att beskatta avstånd.
- Det ger kostnadsökningar på 10 miljarder kronor som vältras över på konsumenterna, säger han. Så det är rakt igenom en omväg ner i vanligt folks plånbok.
Hans förhoppning är att många människor engagerar sig mot kilometerskatten och skriver under uppropet.
- Värnar man miljön kan man inte beskatta avstånd, för då stannar transporterna av den skogsråvara som de gröna drivmedlen produceras med, säger Anders Åkesson. Att det sen är orättvist mot landsbygden och dåligt för jobb, företag och konsumenter tror jag att de allra flesta förstår. Min absoluta förhoppning är att regeringen själva inser sitt misstag och avslutar utredningen. I dagsläget finns det tyvärr lite som talar för det och därför vill vi erbjuda folk möjligheten att säga ifrån via ett upprop.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078