23948sdkhjf

Effektivare bygglogistik tack vare branschprojekt

Etapp två av projektet ”Effektivare varuförsörjning” har avslutats. I projektet har ett 30-tal ledande företag i branschen.
Det handlar om byggentreprenörer, installatörer, leverantörer och logistikföretag som har samverkat för att identifiera och standardisera en gemensam lösning för effektivare hantering av materialflödet till, från och inne på byggarbetsplatser. Grunden är standarden ”BEAst Supply Material” som utifrån moderna logistiska principer och med systemstöd tillsammans med dagens möjligheter att dela på information skapar nya förutsättningar för effektivt byggande.
Standarden BEAst Supply Material inkluderar hela processen från att en arkitekt projekterar en ny fastighet till planering, avrop, leverans och uppföljning. Med det standardiserade informationsflödet kan parterna kontinuerligt uppdatera varandra och även en logistiskt komplex bransch som byggsektorn kan ta steget in i den typ av ”supply chain management” som finns inom en del andra branscher.
Att principerna fungerar i praktiken är verifierat i pilotprojekt och en rad företag, både entreprenörer och leverantörer, är nu igång med att växla upp till storskaligt införande. En annan garanti för att projektets vision kommer att bli verklighet är att en rad systemleverantörer har eller håller på att bygga in stöd för standarden, något som gör införandet betydligt enklare. För att säkerställa att alla de tusentals företag som finns i branschen kan delta i de digitala processerna har det i projektet tagits fram en branschportal, BEAst Portal, där företag kan tillämpa standardens arbetssätt i en gemensam molnlösning.
Med den plattform för bygglogistik som projektet tagit fram, är det arbetsgruppens slutsats att samhällsbyggnadssektorn kan se fram emot en effektivare byggprocess med en rad positiva effekter som lägre kostnader, kortare ledtider, färre fel, minskad trängsel och mindre utsläpp från byggtransporter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078