23948sdkhjf

Svenska staten minskar ägandet i SAS

Svenska staten har sålt 13,8 miljoner stamaktier i SAS för sammanlagt 213,9 miljoner kronor. Genom försäljningen minskade svenska statens ägarnadel från cirka 21,4 procent till cirka 17,2 procent.
Försäljningen genomfördes tillsammans med norska staten och tillsammans sålde de båda länderna 23 miljoner stamaktier motsvarande cirka 7 procent av det totala antalet stamaktier i SAS.
Det framgår av pressinformation från regeringen.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg ser en minskning av svenska statens ägande i SAS som ett naturligt steg i utvecklingen av bolaget.
- Det finns goda skäl för den svenska staten att inte vara långsiktig ägare i ett börsnoterat flygbolag och regeringen bedömer att SAS kommer att stärkas av en förändrad ägarstruktur, säger han. Regeringen har stort förtroende för SAS styrelse och ledning och deras förmåga att skapa ett stabilt och framgångsrikt flygbolag med hållbar lönsamhet.
Mikael Damberg framhåller att försäljningen är ett första steg för att på ett ansvarsfullt sätt minska den svenska statens ägande i SAS.
- En eventuell fortsatt avyttring kommer att ske successivt och utvärderas utifrån situationen för bolaget och förutsättningarna på marknaden, säger han. Tills vidare kommer svenska staten att kvarstå som huvudägare i SAS.
Svenska, norska och danska staten äger i dag sammanlagt 50 procent av SAS. Resten av bolaget ägs av privata aktieägare där Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är den största privata aktieägaren med drygt 7 procents ägarandel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078