23948sdkhjf

Tips när du ska ut och åka med husvagn

Husvagnssemester är ett populärt alternativ hos svenska folket. Många ser det som ett ekonomiskt alternativ medan andra älskar den frihet ett portabelt hem ger. Innan man ger sig av är det dock många saker att tänka på.
Tips när du ska ut och åka med husvagn

Husvagnssemester är ett populärt alternativ hos svenska folket. Många ser det som ett ekonomiskt alternativ medan andra älskar den frihet ett portabelt hem ger. Innan man ger sig av är det dock många saker att tänka på.

Bra husvagnsdäck gör skillnad

Först och främst måste du se till att din husvagn är i bästa möjliga skick. Kolla att el- och gasolledningar fungerar, att du har bra ventilation och se framförallt till att husvagnen har bra däck. Husvagnar blir ofta stående under vintern vilket kan påverka däckens skick negativt, så det är mycket viktigt att alltid kontrollera däcken inför varje ny säsong. Behöver du köpa nya husvagnsdäck är det smidigt att köpa däck online hos butiker som till exempel Dackonline.se . Genom dem kan du också boka tid för att byta däck. De samarbetar med massor av monteringsstationer över hela Sverige.

Även för husvagnar finns det idag många olika alternativ när det gäller däck. Välj mellan sommardäck, vinterdäck eller året-runt däck. Många vill ha ett så lågt rullmotstånd som möjligt för att minska bensinkostnaden. Tänk dock på att detta kan påverka säkerheten eftersom din bromssträcka kan bli längre. Läs noga igenom produktbeskrivningar innan du bestämmer dig. Att ha rätt lastindex (li), det vill säga att däcken klarar en viss vikt är en avgörande faktor.

Sen gäller det att se till att du alltid har rätt mönsterdjup och lufttryck både för din säkerhet och för att minska bensinkostnaden. Kolla i instruktionsboken vilket lufttryck som gäller för just din husvagn. Det är också mycket viktigt att se till att du inte lastar din husvagn för tungt. Som tidigare nämnts kontrollera dina däcks lastindex (li). All vikt i husvagnen ska fördelas jämnt med tyngre saker, som förtältet, resväskor m.m., rakt ovanpå hjulaxeln för minskad belastning.

Öva på att köra ditt ekipage innan du ger dig av

Enligt svenska regler får du köra ett husvagnsekipage på upp till 3500 kg med endast B-behörighet på körkortet. Det vill säga bilen plus husvagnen tillsammans får väga upp till 3500 kg. Därmed inte sagt att det är helt lätt att börja köra med husvagn bara för att du är en bra bilförare. Innan man ger sig ut på någon längre tur är det bra att lära känna sin vagn. Det är viktigt att du testkör ditt ekipage kortare sträckor för att lära dig hur din bil accelererar med husvagnen påkopplad och framförallt vad du har för bromssträcka. Att lära sig att manövrera husvagnen, och framförallt att lära sig att backa, kräver också en hel del övning.

Det är också mycket viktigt att tänka efter, innan du ger dig av, hur du ska köra för att vara så säker som möjligt ute på vägarna. Tänk på att ta hänsyn till andra bilister och underlätta för dina medtrafikanter att köra om dig utan att riskera din egen säkerhet. Se upp för mjuka vägrenar! Ett lugnt och mjuk körsätt minskar också dina bensinkostnader. Håll alltid bra avstånd och lär dig att vara förutseende i trafiken. Att hela tiden behöva bromsa och gasa drar mycket bensin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094