23948sdkhjf

Transportstyrelsen höjer järnvägsavgifter

Transportstyrelsen ser över avgifterna varje år och nu har beslut fattats om nya nivåer från den 1 januari 2017. På järnvägsområdet har man fortfarande ett underskott och höjer därför flera av avgifterna. För sjö- och luftfart genomförs både höjningar och sänkningar.
Transportstyrelsens verksamhet för tillståndsprövning och annan ärendehandläggning, tillsyn och registerhållning finansieras med avgifter. Nivån på avgifterna ses över årligen. Då sker justeringar för att säkerställa att Transportstyrelsen tar ut avgifter som motsvarar sina kostnader. I år justeras även avgiftsstrukturen för järnväg och till viss del även för luftfart.
Avgifterna på järnvägen har höjts löpande i syfte att nå full kostnadstäckning. Även i år höjer Transportstyrelsen flera avgifter, till exempel flera tillsynsavgifter för järnvägsföretag, utbildningsanordnare och examinatorer. Transportstyrelsen höjer också registerhållningsavgifterna för järnvägsfordon och lokförarbevis.
Inom luftfartsområdet genomför man såväl höjningar som sänkningar av ett antal avgifter.
Inom sjöfarten justerar Transportstyrelsen flera avgifter för tillsyn av fartyg. Övriga ändringar handlar i huvudsak om förtydliganden och anpassningar till nya regelverk.
Transportstyrelsen framhåller att man går branschen till mötes i fråga om avgifter för svavelprov i fartygsbränsle. Tidigare sände man alla svavelprover till laboratorium och tog då också ut en avgift för det. Från den 1 januari byter Transportstyrelsen arbetssätt och använder handmätare för viss del av kontrollerna. För de kontroller, som kan utföras med handmätare, kommer man bara att ta ut en avgift om gränsvärdet har överskridits. Då tar Transportstyrelsen ut avgift för laboratoriekontrollen som verifierar det mätvärde som handmätaren gav.
Inom vägområdet sker endast ett fåtal förändringar. Från årsskiftet ska Transportstyrelsen kunna utfärda tillstånd till den som vill bedriva en redovisningscentral för taxi. Den nya verksamheten ska bekostas med avgifter (för både tillståndsprövning och tillsyn).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095