23948sdkhjf

Anders Åkesson begär km-skattedebatt med finansministern

Anders Åkesson (c), infrastrukturpolitisk talesperson och riksdagsledamot från Kalmar, har begärt interpellationsdebatt mot finansminister Magdalena Andersson (S) med anledning av de många olika turerna runt kilometerskatt för tunga lastbilar, skogs- och livsmedelstransporter med mera.
Han vill veta på vilka grunder regeringen hävdat att skatten inte ska få skada näringslivet - när det finns goda belägg för att det faktiskt gör det.
- Löfven har tidigare sagt att införandet av kilometerskatt ”inte är rocket science” och skulle vara i bruk inom två år, säger Anders Åkesson. Därefter drog man tillbaka förslaget för att det var juridiskt knepigt, valde att utreda det och därefter förlänga utredningen. Det är väldigt rörigt och oförutsägbart på ett sätt som är direkt skadligt. Den här cirkusen från regeringen skapar förlamning hos näringslivet och transportörer som inte vågar investera eftersom man inte vet vad man ska vänta sig.
Det är också därför Anders Åkesson vill ha den här debatten, så att finansministern en gång för alla kan reda ut vad som gäller.
- För mig går det inte ihop att säga att man vill ha en skatt på avstånd, men att det inte ska få skada näringslivet, säger han. Det är direkt oförenligt eftersom en stor del av företagen på landsbygden och de viktiga basnäringarna faktiskt måste använda vägtransporter. Dessa skadas från första kronan i kilometerskatt. För mig och för Centerpartiet är det självklart att säga nej till en skatt som bara ökar kostnaderna, skadar företagen och slår ut jobb i svensk industri utan att ha några positiva effekter i övrigt. Det är bara en dold omväg ner i människors plånböcker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078