23948sdkhjf

Transportrådet tycker till om höjningar inom sjöfarten

Näringsdepartementet har skickat en remiss om en del justeringar i förordningen i farledsavgift från och med 2017. Förslaget från Näringsdepartementet gäller ej avgiftsnivåerna då dessa beslutas av Sjöfartsverket, utan avser ramarna hur farledsavgiften bestäms.
Näringslivets Transportråd kommer att göra ett annat särskilt remissvar om föreslagna höjningar av farleds- och lotsavgifterna till Sjöfartsverket över den remiss som verket nyligen skickat för synpunkter.
Där går remisstiden ut den 11 november.
Näringslivets Transportråd har, tillsammans med Innovations- och kemiindustrierna (IKEM), Jernkontoret, Skogsindustrierna och SveMin medverkat i en av Sjöfartsverket tillsatt referensgrupp för arbetet med att ta fram en ny avgiftsmodell avseende farledsavgifter. Organisationerna har tidigare, 2016-05-13, lämnat ett gemensamt remissyttrande över Sjöfartsverkets remitterade förslag. Näringslivets Transportråd bifogar här det gemensamma yttrandet som var vårt svar på den aktuella remissen.
Näringslivets Transportråd beklagar att Sjöfartsverket inte har tagit hänsyn till synpunkterna som framfördes i det tidigare gemensamma remissyttrandet utan har istället valt att delvis backa till exempel vad gäller avskaffandet av den kraftiga rabatteringen inom Vänerns lotsområde, vilket var ett förslag som organisationerna tillstyrkte. Ett annat exempel är avgiftsfriheten för kryssningsfartygens turn aroundanlöp som istället för att avskaffas direkt nu ska fasas ut inom tre år.
Enligt information från Sjöfartsverket pågår det fortfarande ett arbete med att justera Clean Shipping Index för att bland annat uppfylla de krav som Sjöfartsverket ställt. Näringslivets Transportråd finner det oroväckande att spelreglerna inte är klara så här nära ikraftträdandet. Det medför en osäkerhet kring vad de faktiska farledsavgifterna blir enligt avgiftsmodellen, vilket i sin tur innebär en tidsproblematik gällande kontraktsförhandlingar och budgetar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156