23948sdkhjf

Hanjin avvecklar Europatrafik

Det sydkoreanska rederiet Hanjin avvecklar samtliga tio europeiska destinationer och fraktrutterna mellan Asien och USA läggs ut till försäljning.
Det framgår av information från Transportindustriförbundet.
Detta ger indikationer om att Hanjin inte kommer att rekonstrueras utan istället försättas i konkurs av domstolen i Seoul.
Transportindustriförbundet framhåller att beskedet om att Hanjin nu lägger ner sina Europeiska destinationer är välkommet även om det naturligtvis är beklagligt att så sker. Både varuägare och speditörer kan nu planera framtida transporter med vetskap om vilka förutsättningarna är, även om det på kort sikt kan innebära svårigheter. Tidigare fanns det en viss möjlighet att Hanjin skulle rekonstrueras och återuppta sin verksamhet, men i och med detta besked är det inte så troligt, speciellt inte som dess Asien - USA fraktrutter samtidigt läggs ut till försäljning.
Vad som sker med de fartyg som nu lämnas tillbaka är oklart men det stora flertalet förväntas skrotas. Hanjin hade innan konkursförfarandet inleddes 98 fartyg och en global marknadsandel på 2.9 procent. Även om den är mindre än den globalt ledande aktören APM-Maersk med 622 fartyg och en global marknadsandel på 15.4 procent lär detta innebära att kapaciteten blir lägre och fraktraterna går upp, speciellt på de europeiska destinationerna, något som speciellt på kort sikt lär påverka svenska varuägare och speditörer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063