23948sdkhjf

EU-kommissionen backar om finskt cabotage

EU-kommissionen har dragit tillbaka sin tidigare stämning mot Finland för nationella inskränkningar i EU-förordning (EC) 1072/2009 – cabotage, efter att Finland upphävt den nationella begränsningen.
Det framgår av information från Transportindustriförbundet.
Finland introducerade 2013 en nationell lag som begränsade antalet cabotagetransporter från högst tre transporter under sju dagar till tio transporter under en tremånadersperiod. EU-kommissionen ansåg att lagen begränsade rätten till tillträde på marknaden och var en inskränkning av den fria rörligheten. I somras meddelade EU-kommissionen att Finland skulle stämmas inför EU-domstolen. Finland har nu emellertid ändrat sin nationella lagstiftning och upphävt den nationella begränsningen vilket har lett till att EU-kommissionen 22 september tog tillbaka sin talan. Finland har nu samma nationella lagstiftning som övriga 27 medlemsstater.
Frågan om en eventuell begränsning av antalet cabotageperioder behandlas inom ramen för revideringen av regelverket, men EU-kommissionen har inte velat föreslå någon begränsning. Att kommissionen var beredd att ta Finland till EU-domstolen visar enligt Transportindustriförbundet att ett förslag på begränsning inte är troligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078