23948sdkhjf

Överraskande dom om sanktionsavgifter

Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens tidigare fällande dom om sanktionsavgifter vid överträdelser av kör-och vilotider. Domen innebär att bevisbördan för att påföra en sanktionsavgift läggs på Transportstyrelsen.
Detta enligt Transportindustriförbundet.
I en dom gällande sanktionsavgifter vid överträdelser av kör-och vilotider meddelade Kammarrätten i Sundsvall att sanktionsavgifterna ansågs vara av straffrättslig karaktär. Kammarrätten ansåg också att Transportstyrelsen skulle kunna visa på att förutsättningarna för att påföra sanktionsavgift är uppfyllda innan en sådan avgift kan påföras.
Kammarrätten slog fast att eftersom sanktionsavgifterna var av straffrättslig karaktär kunde bestämmelserna inte tillämpas analogt utan måste begränsas till dess ordalydelse. Det innebär att om bestämmelsen inte faktiskt stadgar att en omständighet ska anses som en överträdelse, kan det per automatik inte beslutas om en sanktionsavgift. Transportstyrelsen har överklagat domen.
Om domen slås fast av Högsta Förvaltningsdomstolen kommer det innebära att Transportstyrelsen får ett ansvar för bevisbördan som liknar åklagarens vid ett bötesförfarande, något som kommer stärka rättssäkerheten och öka förutsägbarheten menar Transportsportindustriförbundets jurist.
Även om domen gäller sanktionsavgift vid överträdelse av kör- och vilotidsbestämmelser bör den kunna åberopas även vid andra fall där sanktionsavgift av straffrättslig karaktär kan komma att beslutas av Transportstyrelsen, som exempelvis överlast och cabotagebestämmelser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078