23948sdkhjf

Brexit stoppar börsintroduktion av DB Schenker och Arriva

Deutsche Bahn-ledningen tar nu farväl till planerna på en börsintroduktion av dotterbolagen DB Schenker och Arriva. Främsta skälet är britternas Brexit-beslut.
Det framgår av en intervju som Deutschen Presse Agentur har gjort med Deutsche Bahns koncernchef Rüdiger Grube.
Transport & Logistik Idag/Transportnet har tidigare rapporterat om att ledningen i Deutsche Bahn hade långt framskridna planer på en delprivatisering av DB Schenker och Arriva för att få in pengar för att finansiera nödvändiga omfattande investeringar i Deutsche Bahns järnvägsverksamhet.
Rüdiger Grube säger till Deutschen Presse Agentur att han vid Deutsche Bahns styrelsemöte den 14 december kommer att framföra att man på grund av den aktuella bedömningen inte kan rekommendera en börsintroduktion av DB Schenker och Arriva. Bakgrunden är att britterna har beslutat om EU-utträde. Eftersom dotterbolaget Arriva har sitt säte i Storbritannien så har Deutsche Bahn haft för avsikt att genomföra en eventuell börsintroduktion av Arriva på London-börsen. Tillsammans med en delförsäljning av DB Schenker skulle detta inbringa motsvarande cirka 45 miljarder kronor (4,5 miljarder euro) som skulle ha använts för Deutsche Bahns omfattande investeringsprogram.
- Genom Brexit har världen tyvärr förändrats, säger Rüdiger Grube till Deutschen Presse Agentur. En börsintroduktion i London vore som att kasta pärlor för svinen och en sådan affär skulle vara dum att genomföra.
Styrelsen i Deutsche Bahn presenterade i maj i år ett koncept för ett kapitaltillskott som skulle kunna ske genom delförsäljning av Arriva och DB Schenker.
I september meddelade tyska staten, vilket Transport & Logistik Idag/Transportnet tidigare har rapporterat om, att man pumpar in motsvarande cirka 24 miljarder kronor (2,4 miljarder euro) i Deutsche Bahn.
- Därmed öppnades en dörr som vi inte hade räknat med, säger Rüdiger Grube till Deutschen Presse Agentur.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08