23948sdkhjf

Logistiken underlättas med smarta glasögon

Med smarta glasögon som ciceron blir det både enklare och effektivare att plocka ihop en order. Chalmersforskare hjälper till att vässa den smarta tekniken för materialhantering - som presenterades på Logistik- och Transportmässan i Göteborg den här veckan.
- Som att sitta fem meter från en 40 tums-tv som visar vad som ska plockas, var på hyllan det finns och var på vagnen det ska placeras, säger Patrik Fager, Chalmersdoktorand på TME/ institutionen för Teknikens ekonomi och organisation.
Patrik Fager är en av de Chalmersforskare som just nu granskar den framväxande tekniken, för att se hur den kan skapa smartare, snabbare och mer flexibla plockprocesser. Han berättar att ett prisma i glaset gör att all nödvändig information visas på glasögonens skärm, som exempelvis artikelnummer och hyllplacering.
- Du ser allting, samtidigt som du har händerna fria, säger Patrik Fager. Den här tekniken ger helt andra möjligheter att förenkla kommunikationen i produktionssystemet, och presentera all information på ett överskådligt och lättillgängligt sätt.
Patrik Fager berättade om sina erfarenheter av den nya tekniken på Transport- och Logistikmässan i Göteborg, tillsammans med två mastersstudenter på Chalmers TME som arbetar med att ta fram en mjukvara för plockinformationen i glasögonen. Schenker, Scania, Volvo lastvagnar och Volvo Cars är några av företagen involverade i Chalmersprojektet, som redan har väckt uppmärksamhet.
- Jag tror att den här tekniken kommer att slå igenom ordentligt framöver, säger Patrik Fager. Vi märker ett stort intresse, även utanför projektet. Många företag har hört av sig och vill veta vad vi har kommit fram till.
Utomlands finns flera exempel på större företag som använder smarta glasögon inom materialhantering, exempelvis DHL och Volkswagen i Tyskland. I takt med att forskningen kan klargöra hur teknologin bäst kan tillämpas i logistiksystemen tror Patrik Fager att den kommer att vinna mark även i Sverige.
- Visserligen är investeringskostnaden än så länge ganska hög, men när implementeringen väl tar fart kommer priset att tryckas ner, säger Patrik Fager. Dessutom behövs bara en uppsättning hårdvara för en arbetare per skift, till skillnad från exempelvis pick-by-light system där lampor måste sättas upp på varje förvaringsplats.
Framöver tror Patrik Fager att de smarta glasögonen kan komma att utvecklas ännu mer, så att de exempelvis kan känna igen föremål och därmed underlätta kvalitetsarbetet.
- Det är häftigt och intressant att forska på den här nya tekniken, säger han. Jag tror den kommer att leda till en ökad effektivitet och flexibilitet i materialhanteringen, vilket gör det lättare att hantera den komplexitet som finns i dagens monteringsindustri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063