23948sdkhjf

EU vill ha synpunkter från åkerier om kör- och vilotidsregler

EU samlar nu in svar om åkeriers, övriga yrkestrafikföretags och förares synpunkter på kör- och vilotiderna – ett bra tillfälle för branschen att framföra sina synpunkter.
EU-kommissionen samlar nu in svar om företags och förares synpunkter på kör- och vilotider i ett offentligt, webbaserat samråd. Bakgrunden är den översyn av ett flertal lagar som görs inom ramen för EU-kommissionens arbete inom det så kallade Vägtransportpaketet. Svaren på det webbaserade samrådet, som genomförs i form av en enkät, ska vara registrerade hos EU-kommissionen senast 11 december. Resultaten ska presenteras under 2017.
Det framgår av pressinformation från Biltrafikens Arbetsgivareförbund.
- Jag inser att de flesta av oss tycker att det är jobbigt med alla enkäter, säger Maria Lindh, branschchef i Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Verkligheten är dock den att om vi ska kunna påverka och få genomslag för våra uppfattningar är det mycket viktigt att denna enkät besvaras. Det är därför min förhoppning att åkeriägare och deras medarbetare tar sig tid att besvara denna.
Till grund för frågorna i enkäten ligger EU:s sociallagstiftning inom vägtransportsektorn och deras tillämpning fastställs i tre sammanhängande rättsakter:
• körtiden i förordning (EG) nr 561/2006 fastställs minimikrav på dagliga och veckovisa körtid, raster, dygns- och veckovila, som måste uppfyllas av förare och operatörer.
• Arbetstiden, i direktiv 2002/15/EG fastställs bestämmelser om organisationen av arbetstiden för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter. Det kompletterar förordningens bestämmelser genom att införa krav på maximal veckoarbetstid, minimi avbrott i arbetet och på nattarbete.
• verkställighet genom direktiv 2006/22/EG fastställs minimikrav för medlemsstaterna att kontrollera att förare och operatörer följer bestämmelserna i förordningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078