23948sdkhjf

IRU-ledningen frias från miljardsvindel

En oberoende granskning har avfärdat påståenden om oegentligheter som riktats mot nuvarande ledning i den internationella vägtransportunionen, IRU, av en tidigare anställd i april, vilket Transport & Logistik Idag/Transportnet tidigare har uppmärksammat.
Den före detta IRU-medarbetaren påstod att några ledande befattningshavare inom IRU skulle ha undanhållit motsvarande cirka 4,7 miljarder kronor i belopp som gäller TIR-systemet, som skulle ha betalats tillbaka till organisationens medlemmar, det vill säga åkeriförbund och andra nationella branschorganisationer inom den yrkesmässiga trafiken på väg i Europa och stora delar av världen. De påstådda oegentligheterna – som nu avfärdas – skulle enligt den före detta IRU-medarbetarna ha inträffat bakåt i tiden under perioden 1995 - 2013.
Den omfattande oberoende granskningen har genomförts under fem månader av den internationella revisionsbyrån Ernst & Young.
Utredningen har nagelfarit penningflöden relaterade till hantering av IRU-relaterade transaktioner, samt IRU:s organisation och rutiner för denna hantering.
Sammanfattningsvis har den oberoende granskningen visat:
*Alla konton och fonder har gåtts igenom och inga pengar har varken stulits eller undanhållits.
*IRU:s konstitutionella och styrande regler har respekterats och följts.
*Nuvarande ledningen i IRU har ingen inblandning i hanteringen av dessa TIR-relaterade transaktioner, snarare är det den tidigare medarbetaren som kom med påståendet om oegentligheter, som var ansvarig för den avdelning som övervakade dessa transaktioner.
*Avsevärda framsteg i transparens, internkontroller och riskhanterings har gjorts sedan den nuvarande ledningen i IRU tog över 2013.
* Styrning och etiska riktlinjer i enlighet med gällande standard har följts.
Granskningen har övervakats direkt av IRU:s styrelse, oberoende av den verkställande ledningen. Granskarna har nagelfarit mer än 2 800 dokument från 1995 och framåt, inklusive de dokument som den tidigare IRU-medarbetaren som gjorde påståendena om oegentligheter, refererade till.
Ernst & Young presenterade sin oberoende granskning för första gången i samband med IRU:s generalförsamling den 4 november i år. Enligt IRU fick nuvarande IRU-ledningen ett överväldigande stöd för resultatet av den oberoende granskningen av de närvarande delegaterna.
Ledningen och styrelsen i IRU har noterat att en övervägande majoritet av IRU:s medlemmar har godkänt och accepterat resultatet av den oberoende granskningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078