23948sdkhjf

Hamn 4:an varslar om ny strejk mot APM Terminals

Hamnarbetarförbundet avdelning 4 – den så kallade Hamn 4:an – varslar åter om strejk mot APM Terminals Gothenburg. Strejken är satt till åtta timmar under en dag – den 24 januari från klockan 12.00 till klockan 20.00.
Det framgår av information från APM Terminals och Transportföretagen/Sveriges Hamnar.
APM Terminals konstaterar i ett kundbrev att den senaste veckan har varit utmanande på terminalen som drabbat alla delar av bolagets verksamhet, och därmed också merparten av sina kunder när man haft problem att leverera den service som utlovats.
På grund av hårt väder stängdes verksamheten i terminalen under tisdagen, den 10 januari, när säkerheten under arbetet inte kunde garanteras. Vädret har även ställt till det för flera kunder med förseningar och svårigheter att hålla planerade turlistor. Förutom stormen har APM Terminals även haft två längre driftsstörningar på våra kajkranar och även högre frånvaro än normalt.
På grund av Hamnarbetarförbundets blockad, har terminalen inte haft den flexibilitet som krävs för att klara dessa störningar genom att kunna sätta in extraresurser med övertid och blixtanställda. APM Terminals konstaterar att det är en helt orimlig situation för både bolaget och för bolagets kunder och APM Terminals kommer nu att omgående göra det man kan för att förhandla fram en ökad flexibilitet på terminalen.
Redan på måndagen, den 16 januari, har APM Terminals inplanerade förhandlingar med sin avtalspart Transportarbetareförbundet kring två förslag som ska öka just vår flexibilitet;
• Ökad tillgång på grenslekapacitet genom att ha utbildade förare även i blixtpoolen som stöttar upp vid arbetstoppar och förändrade förutsättningar.
• Bättre förutsättningar inför sommarplaneringen, och gäller både föräldraledighet och semester.
Trots pågående och inplanerade överläggningar med Hamnarbetarförbundet, mottog APM Terminals i förra veckan nya varsel om strejkåtgärder. Strejken är planerad till tisdagen den 24 januari från klockan 12.00 till 20.00.
APM Terminals kommer fortsatt att söka dialog och överläggningar med Hamnarbetarförbundet för att nå en lösning. Bolaget står även i kontakt med både Sveriges Hamnar och Medlingsinstitutet. APM Terminals tycker samtidigt det är beklagligt att dialogen ska behöva föras under pågående konfliktåtgärder och att ytterligare eskalering sker under pågående dialog.
Även Sveriges Hamnar beklagar Hamn 4:ans varsel.
- Det är beklagligt att se att Hamn4an åter väljer att varsla om strejk trots pågående samtal med APMT, säger Joakim Ärlund, vd i Sveriges Hamnar. Det visar att Hamn4an inte är intresserade av att hitta en gemensam lösning. APM Terminals har erbjudit Hamn 4:an ett hängavtal på Transportarbetareförbundets kollektivavtal som gäller i alla hamnar i Sverige, men Hamn 4:an har tackat nej till detta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078