23948sdkhjf

Östeuropeiska åkare i miljardsvindel om vägavgifter och AdBlue

Den tyska välrenommerade TV-nyhetskanalen ZDF har tillsammans med polsk polis avslöjat omfattande bedrägerier med lastbilars avgasreningssystem (AdBlue) som östeuropeiska åkerier och speditörer är skyldiga till för att på ett otillbörligt sätt spara miljardbelopp.
ZDF och polsk polis har upptäckt denna omfattande skandal dels genom lastbilskontroller i Polen, dels genom omfattande research i Rumänien.
ZDF gör gällande att cirka var femte östeuropeisk lastbil (20 procent) i internationell/europeisk trafik kan ha manipulerats på det här sättet.
Enligt ZDF kan den här avgaskandalen ha en betydligt större omfattning än den så kallade Volkswagen-skandalen.
Genom rigorös research som ZDF har genomfört tillsammans med polsk polis har denna kriminella och omfattande manipulation av lastbilars avgassystem upptäckts.
I moderna lastbilar används det urea-baserade ämnet AdBlue som sprutas in i avgassystemet för att reducera utsläppen av kväveoxid. Nu har ZDF och polsk polis upptäckt att åkerier från östra Europa har skaffat illegal utrustning som lurar elektroniken i lastbilsmotorer att AdBlue sprutas in utan att tillsatsämnet i realiteten används. Därmed undgår åkerier och speditörer med egna lastbilar kostnaden att köpa in AdBlue. De små komponenter som används för att lura elektroniken i lastbilsmotorn har fått namnet AdBlue-killers.
Utöver att åkerier och speditörer undgår att köpa in AdBlue så kan lastbilar få en bättre miljöstatus än vad de i själva verket har. Därmed får de lägre vägavgifter i Tyskland och i ytterligare ett antal europeiska länder, än vad de skulle ha fått om de inte fuskat.
ZDF avslöjade detta omfattande fusk i ett TV-program i Tyskland på tisdagskvällen. I programmet framträder bland annat en rumänsk åkare som med stolthet visar för TV-teamet med dold kamera hur lätt en lastbil kan manipuleras. Åkaren framhåller dessutom att man inte behöver vara rädd för upptäckt i Tyskland, eftersom tysk polis inte har upptäckt detta ännu.
ZDF gör gällande att dessa bedrägerier har ett värde av motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor (110 miljoner euro). Dessutom har dessa bedrägerier stor negativ påverkan på miljön då utsläppen av kväveoxider från dessa manipulerade lastbilar uppgår till cirka 14 000 ton per år, vilket är dubbelt så mycket som experter gör gällande att avgasmanipulationen i Volkswagen-bilar i USA uppgick till.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064