23948sdkhjf

Transportrådet ser positivt på elektroniska vägfraktsedlar

Näringslivets Transportråd har fått en promemoria om elektroniska vägfraktsedlar på remiss. Transportrådet tillstyrker förslagen i promemorian.
Det framgår av information från Näringslivets Transportråd.
I promemorian föreslås att Sverige ska ratificera ett tilläggsprotokoll till konventionen om fraktavtalet vid internationella godstransporter på väg om användning av elektroniska fraktsedlar.
I promemorian föreslås även att elektroniska fraktsedlar bör tillåtas vid inrikes vägtransporter och att motsvarande ändringar görs i lagstiftningen om inrikes vägtransporter.
Näringslivets Transportråd anser att förslagen i promemorian är helt i linje med en utveckling mot ökad digitalisering i näringsliv och samhälle – till exempel med användning av elektroniska underskrifter – för effektivisering v verksamheter och kostnadsbesparingar vilket ökar näringslivets konkurrenskraft. Redan i dag är administrationen i samband med transporter på väg i hög grad digitaliserade och förslagen i promemorian ligger väl i linje med den utveckling med ökad digitalisering som redan pågår.
Näringslivets Transportråd föreslår att regeringskansliet tillsammans med varuägare säkerställer att det finns praktiska förutsättningar att omsätta förändringen. Ett exempel är hantering av följesedlar som riskerar att inte fungera i praktiken. Om hanteringen av exempelvis följesedlar inte fungerar praktiskt, så riskerar det att systemet med elektroniska vägfraktsedlar havererar.
I promemorian saknas en tidsplan för genomförande av lämnade förslag. Näringslivets Transportråd efterlyser en tidsplan för implementeringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094