23948sdkhjf

Minister vill inte lagändra för att stoppa hamnkonflikt

Regeringen har inte för avsikt att ändra i lagen om rätten att vidta fackliga stridsåtgärder för att få slut på den segdragna konflikten hos APM Terminals i Göteborgs hamn.
Det skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i sitt svar på den moderate riksdagsledamotens, Lars Hjälmered, interpellation om ministern har för avsikt att ta initiativ till en lagändring kring stridsåtgärder som säkerställer fredsplikt och att tecknade kollektivavtal ska respekteras utan inblandning av tredje part, vilket Svensk Åkeritidnings nätupplaga nyligen har rapporterat om.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson skriver i sitt svar att den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på att parterna reglerar villkoren på arbetsmarknaden genom överenskommelser om löne- och anställningsvillkor.
- Rätten att vidta stridsåtgärder är grundlagsfäst i regeringsformen och gäller om inte annat följer av lag eller avtal, framhåller statsrådet. De närmare förutsättningarna och begränsningarna ifråga om stridsåtgärders lovlighet, om skadestånd för olovliga stridsåtgärder och om fredsplikt i kollektivavtalsförhållanden regleras i medbestämmandelagen. Regeringen har inte för avsikt att ändra dessa grundelement för den svenska modellens funktionssätt.
När det gäller den pågående tvisten i Göteborgs hamn kan Ylva Johansson konstatera att arbetsgivaren och Hamnarbetarförbundet, ett förbund som står utanför LO, inte är bundna av kollektivavtal i förhållande till varandra. Arbetsgivaren är i stället redan bunden av det kollektivavtal som gäller mellan Transportarbetareförbundet och Sveriges Hamnar och som reglerar verksamhet för hamn- och stuveriarbetare i Sverige.
- När det gäller den pågående tvisten i Göteborgs Hamn har Medlingsinstitutet utsett medlare i konflikten och regeringen fortsätter följa frågan nära, avslutar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Läs mer om Lars Hjälmereds interpellation om hamnkonflikten här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078