23948sdkhjf

Motorbranschen bemöter ministeruttalande

Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) deltog nyligen i TV-programmet Agenda i SVT. Ministern uttalade sig om ”enklare arbeten som inte kräver så mycket utbildning, som till exempel fordonsmekaniker”.
Detta uttalande är något som ett av Transportföretagens förbund – Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) nu bemöter.
Transportföretagen och MAF framhåller att just motorbranschen är en av Sveriges viktigaste branscher. Den demografiska utvecklingen och det förändrade kompetensbehovet - inte minst på grund av den starka tekniska utvecklingen - har ökat efterfrågan på personal till motorbranschens yrken. Utvecklingen ställer även stora krav på innehållet i de fordonstekniska utbildningarna.
- Det är anmärkningsvärt att en regeringsrepresentant är så dåligt insatt i en så viktigt del av arbetsmarknaden, säger Caj Luoma, chef för utbildning och arbetsmarknad i Transportföretagen. Inte minst för att detta är en bransch med stor efterfrågan på personal. Status och attraktionskraft ökar inte av denna typ av politiska uttalanden.
Arbetsmarknaden inom motorbranschen är glödhet och det finns en stor efterfrågan på kvalificerade personer. Det finns i dag ett rekryteringsbehov på drygt 5 800 nyanställningar under kommande tre år. Den här branschen och dess personal har dessutom ett stort ansvar för att många av våra viktiga samhällsfunktioner ska fungera.
- Den tekniska utvecklingen har ökat kraftigt och det har förändrat motorbranschens yrken, säger Caj Luoma. De anställda inom motorbranschen hanterar i dag modern teknik, och verkstadsmiljön är många gånger högteknologisk vilket ställer krav på kunskaper i relevant teknik. Jag anser inte att det är för mycket begärt att ansvarig minister ska känna till detta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062