23948sdkhjf

Avatar satsar på pråmtrafik mellan Vänersborg och Göteborg

Avatar Logistics – logistikaktör och inlandssjöfartsrederi – agerar ”early mover” och tar ett viktigt steg mot införandet av den EU-klassade inlandssjöfarten (EU:s femte trafikslag) i Sverige. Det svenska transportsystemet har mycket att vinna på nydanande logistiklösningar där modern pråmtrafik utnyttjas och avlastar väg- och järnvägsnätet stora mängder gods.
Det framgår av pressinformation från Avatar Logistics.
Den EU-klassade inlandssjöfarten, EU:s femte trafikslag, med högteknologiska pråmfartyg håller på att etablera sig i Sverige. Om allt går som planerat kommer ett helt nytt logistikupplägg med pråmfartyg – före årets slut – att komplettera i den regionala godslogistiken mellan Göteborg och Vänersborg.
Tisdagen den 7 mars genomförde Avatar Logistics ett demo-projekt med en containerpråm från Göteborgs hamn, via Göta älv och slussarna i Trollhättan till Vänersborg hamn. Försökstransporten med omlastning från det internationella rederiets fartyg i Göteborgs hamn genomfördes som planerat.
Intresset att titta på lossningen och omlastningen till lastbil i Vänersborgs hamn var stort. Trots det kalla snövädret deltog cirka 100 personer från riksdag, departement, Västra Götalandsregionen och Region Värmland, kommunerna runt Vänern, varuägare/transportköpare, statliga verk, lastbilsåkerier, speditörer med flera aktörer. Även ett pråmrederi i Nederländerna och rederirepresentanter från Åland och Finland fanns på plats.
Avatar Logistics satsar på att starta en containerpendel under 2017. Först kommer försöksprojektets alla moment noggrant analyseras. Sedan vidtar det fortsatta arbetet med att attrahera flera varuägare inom regionen. Att ta upp ett modernt pråmfartyg från Holland och starta en regelbunden pråmpendel Göteborg - Vänersborg är en stor satsning och därför behöver Avatar Logistics även en garanti från varuägarnas sida på viss långsiktig volymtillgång. Avatar Logistics måste också hantera vissa kvarvarande grundläggande förutsättningar.
Att intresset för inlandssjöfart i Sverige är stort idag är tydligt. Informationen om möjligheterna med pråmtrafik – EUs femte trafikslag, räknat som ett landbaserat trafikslag – i det inrikes, regionala och lokala transportflödet har trängt fram. Flera stora varuägare och potentiella transportkunder, liksom speditörer var på plats i Vänersborg och kommentarer som ”det fungerar utmärkt nere i Europa, så varför skulle det inte göra det i Sverige” hördes.
Vänersborgsregionen är intressant ur logistiksynpunkt. Lageretableringen i regionen ökar, bland annat genom varuägare som Varner Group med butikskedjorna Dressman, Levis Stores, Volt, Cubus m fl. Detta ökar möjligheterna för långsiktiga pråmlösningar och hållbara transportflöden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062