23948sdkhjf

Oppositionen pressar regeringen om hamnkonflikten

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4 och Svenska Hamnar har pågått länge. Någon lösning är inte i sikte. För de företag som är beroende av import eller export genom hamnen medför situationen höga kostnader och stor osäkerhet. Den politiska oppositionen i Göteborg framhåller av det skälet att det är hög tid för regeringen att agera.
- Denna destruktiva konflikt hotar svenska företag och jobb och måste få ett slut, säger Jonas Ransgård, gruppledare för moderaterna i Göteborg. Jag förväntar mig att regeringen nu ingriper. Det är inte rimligt att tillgången till väsentlig infrastruktur blockeras av ett oansvarigt fackförbund.
Helene Odenjung, gruppledare för liberalerna i Göteborg, framhåller att det här är en konflikt som pågått fram och tillbaka i snart 30 år.
- Jag har själv jobbat i branschen och vet vilka oerhörda konsekvenser det får för svensk import och export, säger hon. Vi har markerat tidigare, nu är det hög tid att regeringen sätter ned foten.
Enligt David Lega, gruppledare för kristdemokraterna i Göteborg, är rådande situation ohållbar.
-Här har arbetsgivaren ett kollektivavtal som man följer, säger han. Men trots detta kan Hamnarbetarförbundet stänga verksamheten. Det är uppenbart att det finns en lucka i konfliktreglerna som regeringen måste ta tag i.
Alliansen anser att reglerna för strejkrätt snarast måste förändras. De föreslår att:
· Strejkreglerna behöver kompletteras med en proportionalitetsprincip, som förhindrar att stridsåtgärder vållar motpart och tredje man orimliga kostnader.
· Respekten för arbetsfred måste förstärkas. Där kollektivavtal finns ska också fredsplikt råda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113