Bjuder in elever och studievägledare till Donsö
I början av september är det dags för branschen att samlas till 2019 års upplaga av Donsö shipping meet. I år kommer eventet också att gästas av elever och syvare, alltså studie- och yrkesvägledare, som får en möjlighet att på nära håll bekanta sig med branschen dagen innan eventet startar.
– Tillsammans med det kluster av sjöfart som finns i regionen vill vi få ut så många elever som möjligt till Donsö. Dessutom kommer mängder av yrkesvägledare finnas på plats och även media. Genom att besöka dagen hoppas vi att de ska få en bild av vad sjöfarten står inför och vilka behov som finns framöver när det gäller rekrytering. Totalt samlas ett 30-tal utställare från såväl den landbaserade sjöfartsbranschen som den vattenbaserade, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning hos Transportföretagen.
Enligt Caj Luoma är det viktigt att såväl elever som studievägledare får komma ut på fältet och se branschen på nära håll, hur arbetsmiljön faktiskt ser ut och vilka typer av yrken som finns att välja bland.
– Man får inte en förståelse bara av att sitta i ett konferensrum och lyssna, här ges istället möjligheten att gå runt själv och prata med utställarna och skapa en egen bild som är representativ.
Han passar också på att berömma det stora engagemanget som finns i regionen.
– Det är i dagsläget knappt 2 000 elever och syvare som kommer att besöka Donsö där de tas emot av cirka 180 lotsar – det är en enorm logistisk apparat. Näringslivet på plats ska verkligen berömmas för sitt arbete både vid Sjöfartskonvojen och vid detta event. Utan dem hade det inte varit möjligt att genomföra. Det engagemang som jag upplevt inom sjöfarten är unikt.
Även utbildningsminister Anna Ekström deltar under dagen.
– De signaler hon skickar är av stort värde för oss. Vi hoppas att hon genom besöket kommer att få en bättre bild av sjöfarten och vad vi behöver. Det är ju inte så att en utbildningsminister har svårt att fylla sin kalender så vi är oerhört tacksamma över detta värdefulla besök.
Elevdagen vid Donsö är ett av flera event under sommaren och Caj Luoma berättar att det är en del i ett långsiktigt arbete med att stärka rekryteringen.
– Effekterna är viktiga men ofta kortsiktiga. Vi hoppas att många söker sig till sjöfarten, förhoppningen är att vi ska se uppgångar i vår statistik till olika delar av utbildningssystemet. Men, vi måste fortsätta att nå de yngre och arbeta långsiktigt med återkommande typer av aktiviteter.
Om sjöfarten inte hittar den kompetens som krävs är det framförallt företagen i branschen som påverkas.
– Om företagen inte hittar personal i den omfattning som krävs innebär det att arbetstillfällen går förlorade och flyttas utanför Sveriges gränser. Det är inget som varken företag, samhälle eller regering välkomnar. Skalar du upp de effekterna får vi problem med sjötransporter på sikt.