23948sdkhjf

Autonoma robotar på en ny nivå

Örebroforskare har utvecklat lagerrobotar som planerar sitt arbete, lär sig och till och med sköter sin egen installation. Testerna görs hos Orkla foods.

I EU-projektet Iliad samarbetar forskare från universiteten i Örebro, Pisa, Lincoln och Münchens tekniska universitet, tillsammans med Bosch, ACT-OR, Logistic engineering services, Kollmorgen automation och Orkla foods. Målet är att utveckla lagerrobotar som kan samarbeta säkert med människor. Det har resulterat i maskiner som installerar sig själva, planerar sitt arbete och lär sig av sina erfarenheter.

– Vår vision är att företag ska kunna köpa en robot, ställa den på sitt lager och utan ytterligare investeringar ha en autonom lagerarbetare som kan samarbeta med befintlig personal, säger Martin Magnusson, vetenskaplig ledare för projektet Iliad och lektor i datavetenskap vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Att robotarna är lätta att sätta igång i sin verksamhet för att även mindre företag kan starta upp en automationslösning. Det krävs nämligen inga särskilda anpassningar av lagerlokalen.

– Man behöver inte planera specifika rutter och trafikregler som är en stor del av installationskostnaden. Det bestämmer robotarna själva, säger Martin Magnusson.

Samtidigt är Iliadrobotarna självlärande. Tanken är att de ska kunna förutspå vad som händer på en arbetsplats, genom att de observerar arbetet.

– Roboten kan lära sig var det kommer att finnas många människor vid en viss tidpunkt och sedan undvika dessa ytor, säger Achim Lilienthal, projektkoordinator och professor i datavetenskap vid Örebro universitet.

En viktig egenskap, förutom att planera sina arbetsuppgifter, är att robotarna ska kunna koordinera sig, genom att de är en del av samma system. De ska helt enkelt kunna dela upp arbetet mellan sig, så att de inte ger sig på samma uppgifter.

Samarbetet med människor kräver ett högt säkerhetstänk. Robotarna har säkerhetskamera och kan upptäcka människor med reflexvästar. På Orkla foods lager i Örebro testar man också glasögon som kan visa robotarna de mänskliga medarbetarnas ögonrörelser, och på så vis få dem att ana om någon inte sett dem.

Robotprojektet pågår i ett år till, och kommer att fokusera på att sammanföra olika komponenter till ett system. Robotar kommer att få armar, som utvecklats vid universitetet i Pisa, vilket innebär att de får skärverktyg för plast. Men resultaten kommer inte bara att kunna användas av livsmedelsindustrin, även om dess behov har varit drivande i projektet.

– Navigering, positionering, trafikstyrning och rörelseplanering är nycklar i ett automatiskt system. Kan vi dock göra systemen mer självlärande över tid blir de än mer autonoma i framtiden och på så sätt en effektivare lösning för våra kunder, säger Patrik Silverby, ansvarig för mjukvaruutveckling på Kollmorgen automation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11