23948sdkhjf

Transport organiserar gig-bud

”Om vi har ett system där det går att utnyttja människor på det här sättet, då menar jag att vi har ett systemfel.”

I den så kallade gig-ekonomin tar exempelvis bud uppdrag via digitala plattformar, något som skapat en slags gråzon i arbetslivet, då de ofta arbetar utan arbetsgivare. Sedan tidigare har SAC Syndikalisterna arbetat aktivt med att organisera Foodorabud fackligt i Sverige och i Norge har bud lyckats skriva kollektivavtal efter en månads strejk. Nu tar även LO steget, genom ett initiativ från Transportarbetareförbundet. 

 Vi har länge försökt få till en dialog med Foodora i Sverige, men säger jag att de ”inte har varit så intresserade av det”, så uttrycker jag mig milt. Sedan kom strejken i Norge, och vips är intresset något större även i Sverige, säger Transports ordförande Tommy Wreeth, i ett pressmeddelande från fackförbundet. 

Transports första steg blir att arrangera möten för Foodoraanställda och att även ge dem ett rabatterat medlemskap. 

 Om vi har ett system där det går att utnyttja människor på det här sättet, då menar jag att vi har ett systemfel. När nu Foodora insett att det faktiskt går att ha anställda så borde de också vara intresserade av att ta ett större ansvar för deras villkor och arbetsmiljö. 

Enligt Tommy Wreeth är många av buden människor som har svårt att få sin ekonomi att gå ihop. 

– Även om vi också vet att det gäller flera av våra medlemsgrupper så har vi ansett att det har ett värde att försöka tänka utanför våra traditionella boxar och faktiskt försöka nå ut i den här branschen innan det är för sent. Bemanningsbranschen fick vi springa ikapp. Jag vill inte behöva göra samma sak igen, säger han. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.092