Sjöfacket och arbetsgivarna överens om korttidspermittering
Sjöfarten, särskilt färjesjöfarten, befinner sig i en mycket allvarlig situation till följd av coronaviruset som redan resulterat i ett stort antal varsel. Nu har Sjöfartens Arbetsgivareförbund, ett förbund inom Transportföretagen, och fackförbundet SEKO enats om ett avtal kring korttidspermittering.
Avtalet om korttidspermittering gäller i enlighet med de förslag som regeringen har lagt fram som en del av budgetåtgärderna för att stärka näringslivet. Det innebär att arbetstagare tillfälligt går ner i lön och arbetstid och att kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten.
Avtalet träder i kraft i dag och innebär att lokala parter kan träffa lokala överenskommelser om kortidspermittering av personal för att trygga anställningar och företag.
– Sjöfarten är hårt drabbad av coronaviruset. I ett rådande och akut skede handlar det om färjesjöfarten. Läget är mycket allvarligt eftersom 90 procent av all export och import transporteras på sjön. Därför har Sjöfartens Arbetsgivareförbund och fackförbundet SEKO nu enats om ett avtal kring korttidspermittering som en av flera åtgärder för att stödja branschen. Avtalet innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften. Samtidigt vill vi understryka att fler åtgärder krävs för att rädda sjöfarten, säger Marcus Dahlsten, vd Sjöfartens Arbetsgivareförbund, ett förbund inom Transportföretagen.