23948sdkhjf

Nya vanor i virusets spår

Hur påverkar coronaviruset dagens och framtidens logistik? Schenker resonerar om saken i ett färskt blogginlägg.

Så här skriver DB Schenker i sitt blogginlägg:

"Ny teknik, artificiell intelligens, stordata och nya kundbeteenden är några av de stora krafterna som accelererar utvecklingen. Självklart även digitaliseringen som genomsyrar allting. Men just i skrivande stund är det helt andra saker som skakar om oss alla totalt. Även logistiken.

Detta årtionde har inte riktigt börjat som vi är vana vid. För första gången någonsin listade World Economic Forum fem globala risker där samtliga var kopplade till miljö och natur. Borta från listan var risker kopplade till saker som krig och cyberattacker.

I dag är coronaviruset det som påverkar oss mest. Europa tar till åtgärder som om det vore just krig eller attacker. Här i Sverige uppmanas alla att hjälpa till att minska spridningen och dämpa virusets framfart.


Alla som varit i en dagligvaruaffär har nog sett hyllor gapa tomma. Hamstring av varor som toalettpapper och pasta har exploderat. Men inte av brist på dem eller på myndigheternas inrådan. Tvärtom har myndigheten för samhällsskydd och beredskap meddelat att det inte finns anledning att hamstra. I stället är det gruppbeteenden och psykologi som påverkar varulogistiken.


Logistik är kanske viktigare än någonsin i dessa tider. Inom vissa segment som matvaror har e-handeln ökat. I mitten av mars meddelade Amazon att de anställer 100 000 personer i USA, där e-handel i många avseenden är synonymt med Amazon. Senaste nytt är att de tillfälligt stoppar leveranser i Italien och Frankrike som inte är helt nödvändiga. Även deras personal drabbas av virusets framfart och nu måste de prioritera.

Det är intressant att mitt i detta, se hur snabbt människors beteende förändras. Plötsligt är vi beredda att göra stora omställningar. Bunkra varor, minska sociala interaktioner och hålla oss hemma. Det talas redan om att flera branscher måste se över sina affärsmodeller. Den som har restaurang måste kanske börja erbjuda hemleverans. Den som bedriver gym kanske måste börja sälja hemmagym-grejer.

Det låter som om det kommer att bli än mer leveranser. Och de måste vara hållbara. Det är många stora krafter som nu kolliderar och formar vår framtid inom logistik och leveranser. Nu, mer än någonsin, tas modeller med hänsyn till människor och omvärld fram.

Teknik, artificiell intelligens, digitalisering och smarta hållbara transportsystem är garanterat stekheta trender även i fortsättningen. Faktiskt nycklar till en bättre värld. En värld bättre rustad mot pandemier, som är snällare mot miljö och människor. På ett sätt hänger allt ihop."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094