23948sdkhjf

Instängda ålar räddades i hamnen

När Göteborgs hamn bygger ut blev 150 ålar instängda i en hamnbassäng. Nu har de räddats. 

Göteborgs hamn bygger sedan 2018 en ny hamnterminaI, delvis i det som i dag är en avsnörd mindre vik, eller hamnbassäng. Viken ska fyllas med sprängsten för att bli terminalyta, och före det ville man kontrollera att inga rödlistade ålar hade blivit kvar i hamnbassängen.

Men jo, det visade sig att det fanns mängder av ålar kvar i viken. 150 stycken fångades in med ryssjor och flyttades ut på säkrare vatten. 

– Vi hade inte räknat med att hitta någon ål alls egentligen, så att hitta 150 individer så tätt inpå terminalverksamheterna var verkligen oväntat. Särskilt med tanke på den byggprocess som pågått under en längre tid i samband med det här stora terminalprojektet, men ålarna har uppenbarligen inte störts nämnvärt av detta, säger Joakim Grenmarker, projektägare för den nya hamnterminalen i Arendal.

Europeisk ål (Anguilla anguilla), blir normalt mellan 60 och 80 centimeter lång. Arten är akut hotad – jämfört med 1950 finns i dag bara uppåt fem procent av bestånden kvar. 

I samband med alla större utbyggnadsprojekt i Göteborgs hamn försöker man kompensera för det växt- eller djurliv som påverkas. På senare år har Göteborgs hamn bland annat anlagt hummerrev, salamanderhotell, boendemiljöer åt hackspett och hasselsnok, samt byggt ett vadhav för långbenta fåglar i anslutning till hamnen. 

Nu planteras också 1,7 hektar nya ålgräsängar för att kompensera för det ålgräs som försvinner i samband med konstruktionen.

– Det är väldigt viktigt för oss att växa med hänsyn och att vi gör allt vi kan för att ha så liten påverkan på djur och natur som möjligt, säger Joakim Grenmarker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094