23948sdkhjf

Ny kampanj uppmärksammar brister på vägarna

Transportföretagen går ut med en bred kampanj för ett upprustat vägnät.

Många av våra vägar är eftersatta i underhåll, utveckling och utbyggnad. Därför vill Transportföretagen se en rejäl satsning på landets vägar, och redskapet för att nå dit är den nya kampanjen Fixa vägen. 

Mychele Östman är kommunikationschef på Transportföretagen:

– I sommar har tusentals bilister gett sig ut på dåliga vägar och sett hur illa ställt det är på sina håll. Vi vill att fler får upp ögonen för att vägnätet håller på att förfalla i delar av landet och att en förändring måste ske nu. Om inte underhållsskulden betalas av är det våra barn och barnbarn som får betala. Vi har startat kampanjen Fixa vägen för att skapa tryck i debatten om ökade resurser till vägarna.

En stor del av Fixa Vägens kampanj kommer att förläggas till sociala kanaler. En Facebooksida är startad och kampanjen baseras på webbplatsen fixavägen.nu. Parallellt med aktiviteter på sociala plattformar och debattartiklar i media ska seminarier arrangeras. 

Trafiksäkerhet är en av Transportföretagens viktigaste frågor, framhåller vd Marcus Dahlsten:

– En stor underhållsskuld innebär att delar av vägnätet i landet är slitet och på vissa håll är vägarna även felkonstruerade. Därför krävs det ökade satsningar på vägarna för att stärka trafiksäkerheten. Det handlar ytterst om att låta hela landet leva. Vägarna är också arbetsmiljön för en stor del av våra medlemsföretag.

– Farliga vägavsnitt behöver byggas om, vägrenar behöver breddas, felaktigt doserade kurvor måste justeras och vägar rätas ut. Det behövs fler mötesseparerade vägar och motorvägsstandard i triangeln Stockholm-Göteborg-Malmö.

– Små åtgärder, som omkörningsförbud för lastbilar på E6 genom Skåne i stället för en tredje fil och tendensen att sänka hastigheterna från 90 till 80 i stället för att förbättra vägstandarden är fel sätt att möta problemen. Landsdelar som tycker sig vara bortglömda kan inte heller mötas av sänkta hastighetsgränser i stället för vägförbättrande åtgärder, säger Marcus Dahlsten.

Befintliga vägar måste rustas upp till god kvalitet, men vi behöver också lyfta blicken och våga satsa på ny väginfrastruktur, menar Transportföretagen.

– Sverige är stort land som hålls samman av ett omfattande transportnätverk. Sverige växer och vi blir allt fler som ska samsas på vägarna. Det betyder även fler transporter av människor och gods. Nio av tio transporter sker på väg. För att klara av framtidens utmaningar krävs nyinvesteringar i väginfrastruktur, säger Marcus Dahlsten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062