Handels avlyser strejken
I dag slöts avtalen för anställda på privata butiker, lager och e-handel, mellan Handels och Svensk Handel. Kontentan är att det inte blir någon strejk.
– Det är beslutsamheten och stridsviljan hos alla Handels medlemmar och förtroendevalda som gör att vi drivit igenom ett så bra avtal. Handels medlemmar tog låglönefajten, säger Linda Palmetzhofer, Handels ordförande.
– Med det här avtalet ökar vi både jämställdheten och rättvisan. Vi har fått ett riktigt bra avtal, inte minst för dem med låga löner. Det gläder mig mycket.
De nya avtalen gäller från den 1 november fram till den 31 mars 2023, men sista året kan sägas upp. Lönerna för heltidsanställda kommer att höjas med totalt 1.354 kronor fram till 31 mars 2022.
Avtalet ger en högre höjning i procent på lägstalönerna jämfört med övriga löner. Och även övriga löner höjs mest för dem som tjänar minst, det vill säga under 26.100 kronor på heltid.
En av de viktigaste frågorna i Handels avtalsrörelse är den om allmän visstidsanställning, ett stort problem i detaljhandeln där många lever med otrygga anställningar. Meningen var att allmän visstid skulle tas upp och lösas i förhandlingarna mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Men förhandlingarna strandade nyligen och det blev inget nytt gemensamt huvudavtal. I och med det tog Handels i ett sent skede in frågan i sin egen avtalsrörelse vad gäller avtalet för butiksanställda.
Uppgörelsen med Svensk Handel innebär att parterna gemensamt ska undersöka hur allmän visstid används och vilken effekt det får på arbetsplatserna. Målet är att nå ett snabbt resultat, senast i augusti 2021 ska parterna vara klara med arbetet.
Handels varslade om konflikt i förhandlingarna och stötestenen var höjningen av lägstalönerna, men nu är strejken avblåst. De nya avtalen håller sig till industrins ”märke”, det vill säga att lönehöjningen totalt ska vara runt 5,4 procent, inklusive avsättning till pension för unga anställda. För båda detalj och lager och e-handelsavtalen gäller att lönehöjningen fördelas med 80 procent generellt och 20 procent för lokal fördelning.