Ny studie: Yrkesförare mår sämre än snittet
Det råder dystra tider för yrkesförare. I går kunde vi läsa att de löper större risk att skadas på jobbet och i dag kan vi berätta om en ny studie från GIH, som inte helt oväntat visar att ohälsan är störst inom omsorgsyrken samt transport- och maskinföraryrken.
Studien är baserad på 72 855 män och kvinnor i åldrarna 18-75 år som fick göra ett konditionstest samt mätning av blodtryck, längd och vikt. De fick även svara på en enkät med frågor om aktivitetsvanor, andra levnadsvanor och upplevd hälsa.
Resultaten visade att ohälsofaktorer som dålig kondition, fetma, högt blodtryck och daglig rökning, varierade mellan de olika yrkesgrupperna. Förekomsten av dessa var nästan dubbelt så hög inom transport- och maskinföraryrken (främst lastbils- och bussförare) jämfört med yrken med krav på högskolekompetens.
Den samlade ohälsan studerades också, det vill säga risken att ha tre eller fler av de enskilda riskfaktorerna. Resultaten visade att personer inom yrken med låg utbildning löpte en större risk för samlad ohälsa än yrken med högre utbildning.
De studerade ohälsofaktorerna har i tidigare studier visat starka samband med såväl långtidssjukskrivning som kronisk sjukdom.
– Det är viktigt för både företag och samhälle att stärka hälsan för dem som behöver det mest. Det gäller inte bara livsstilsförändringar utan även arbetsvillkor och hur samhället organiseras i stort, säger Peter Wallin, vd på HPI health profile institute som gjorde studien.